Turnaroundbolag på rätt väg

Efter årets kursras ser Affärsvärlden nu kärnteknikbolaget som ett turnaroundbolag med mer möjligheter än risker.
Turnaroundbolag på rätt väg - studsvik-700_binary_6981546.jpg

KÖP I slutet av mars, i nr 13/2019, synade Affärsvärlden senast Studsvik, en leverantör av tjänster till kärnkraftsindustrin. Bolaget hade utvecklats svagt under många år och trots vissa ljusglimtar såg Affärsvärlden då ännu inga skäl att köpa aktien. Sedan dess har aktien backat med ytterligare hela 35 procent. Efter det kraftiga kursfallet går det därför nu att börja argumentera för att aktien ändå är värd en chans.

Positivt är inte minst att vd Camilla Hoflund har fortsatt att städa upp i Studsviks olönsamma konsultverksamhet. Även i Studsviks problemtyngda affärsområde Tyskland har åtgärder genomförts under året, med både besparingar och omförhandlade kundkontrakt. Totalt väntas åtgärderna inom dessa två affärsområden ge en positiv resultateffekt på cirka 20 miljoner nästa år.

Den största tillväxtpotentialen finns inom affärsområdet Bränsle- och Materialteknik. Denna höst genomförde Studsvik, efter vissa inkörningsproblem, den första leveransen av isotoper till medicinteknikbolaget Elekta. Bolagen tecknade 2018 ett avtal värt cirka 400 miljoner kronor över åtta år där Studsvik levererar till Elektas strålkniv. Affären med Elekta väntas nå full volym först 2022.

På Affärsvärldens prognoser för 2020 och 2021 så faller ev/ebit till knappt 9 respektive knappt 7. Över tid borde såväl marginal om multipel kunna expandera från de nivåerna. Sammantaget lutar Affärsvärlden åt att Studsvik står inför bättre tider och att möjligheterna överträffar riskerna. Långsiktigt köpläge.

Detta är en kortversion av Finns en frisk kärna. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.