Krönika: Blundrar vi minns

Med snart 1 200 analyser publicerade av SvD Börsplus har det så klart också blivit ett gäng grova tabbar. Här vädrar vi ut skeletten ur garderoberna och presenterar Börsplus bloopers, alltså våra mest pinsamma misstag sedan starten 2016. Från de 10 sämsta köpråden kan man också dra ett antal lärdomar för framtiden.
Krönika: Blundrar vi minns - 696468eb-cac3-4ca8-830a-55e44ee8e21efitcroph450q80upscaletruew800s20663649dd82da0ac4e90aca7475dcb124cd8e92

Yttre omständigheter (se länk bredvid) har denna vecka frestat Börsplus att skryta lite över att vi på tre år gått om konkurrenten Börsveckan, som har haft 40 års försprång. SvD Börsplus är bland finansproffs nämligen nyligen framröstat som Sveriges näst bästa affärsmagasin. Nu är det bara ständiga ettan (?) Affärsvärlden som rankas högre.

För att inte högmodet ska stiga oss åt huvudet så blir denna veckas krönika en påminnelse om våra många brister och misstag. Här är listan över Börsplus tio sämsta köpråd mätt som avkastning från publicering och 12 månader framåt, eller mindre om rådet ändras tidigare.

Tio största torskarna

Aktie Avkastning Slutsats i analys
Oscar Properties -57% Dold substans och god marknad
Rovio -54% Tillväxt efter pressad IPO
SSM -53% Dold substans och god marknad
Tobin Properties -52% Dold substans och god marknad
Net Gaming -50% Jätterabatt mot Catena Media
Leo Vegas -50% Revansch efter kurspress
Studsvik -41% Krångligt case döljer stora värden
MAG Interactive -39% En självklar IPO att teckna
Intellecta (ICTA) -34% Krångligt case döljer stora värden
Moberg Pharma -31% Krångligt case döljer stora värden

Nedan följer några ord om de tio tabbarna där vi börjar med de grövsta.

Oscar, SSM och Tobin Properties

Med start våren 2017 fick vi för oss att bostadsutvecklarna (på toppen…) var lågt värderade. Bakom den åsikten låg en ovanligt stor arbetsinsats i form av kartläggning av branschen och finansiell modellering av respektive bolags projektportfölj. Vi hade två teser:

  1. Bostadsutvecklarna var i grunden välskötta och hade duktiga entreprenörer vid spakarna som hade koll på alla risker.
  2. Låga räntor och bostadsbrist borgade för stark efterfrågan och därmed stora värden i pågående och framtida projekt.

Ena grundtesen stämde halvt. Låga räntor och bostadsbrist har gjort att bostadspriserna hålls uppe på höga nivåer. Idiotiska regleringar har dock dödat möjligheten för vanliga människor att köpa nya bostäder. Den första grundtesen visade sig dock vara helt fel. Inte minst SSM men även Oscar och Tobin verkar ha varit fulla med självförvållade problemhärdar och farliga risker. En liten tröst är att Börsplus insåg detta efter ”bara” en halvering. Hade vi inte då tagit bort köpråden hade raset till idag varit nära -90 procent…

Rovio och Mag Interactive

Två mobilspelbolag som gick till börsen med höga värderingar men omgående började rasa. I båda fallen var ägaruppställningen föredömlig och i fallet Mag köpte Börsplus storyn att man skulle teckna aktien. I Rovio avrådde vi från IPO:n men vände till köp när aktien rasat 15–20 procent. Gemensamt för båda bolagen var sedan att historiska framgångar byttes mot bakslag så snart noteringar var genomförd.

Neg Gaming och LeoVegas

Två bolag inom betting vars aktier var relativt hatade vid analystillfället. I båda fallen gick Börsplus mot strömmen. Det är ofta bra men här ändrades branschen till det sämre samtidigt som bolagen klantade till flera saker.

Studsvik och Intellecta/ICTA

Här finns många paralleller. I båda fallen hade vi en idé om att det inne i de snåriga koncernerna fanns enheter som hade en särskilt stark ställning på intressanta globala nischer. I båda fallen fanns också en förhoppning om att en pågående turn-around och renodling som skulle få upp vinsten och tydliggöra tidigare ”dolda värden”. Ack så fel.

Moberg Pharma

Egentligen kanske en framgång? Analysen följde på ett kursrally och vinsthemtagning där vi sålde merparten ur Börsplus portfölj men ändå med viss tvekan hade kvar köprådet och en del aktier.

Slutsatser

Snittet för de tio sämsta köpråden är en avkastning på −46 procent. (Som referens kan nämnas att Börsplus tio bästa köpråd summerar till en totalavkastning på i snitt +157.) Av våra misstag kan man dra tre lärdomar.

1. Se upp med noteringar. Misstagen i SSM, Mag och Rovio var klart färgade av det svåra men frestande ”taktikspelet” som alltid uppstår i en IPO.

2. Se upp med komplexitet. Såväl bostadsutvecklarna som Studsvik och Intellecta var komplexa case som Börsplus la extra mycket tid på att kartlägga. Antagligen hade vi bättre detaljkoll än flertalet andra på marknaden. Här resulterade det i ett överdrivet självförtroende och stora förluster.

3. Sitt inte kvar om caset ändras. Nästan alla tabbar hade varit mycket värre om man varit kvar ännu längre i aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Invesco
Annons från Trapets