Två nya flaggor i Enoramas företrädesemission

Läkemedelsbolaget Enorama Pharma har släppt sitt memorandum för sin företrädesemission på 29 Mkr. Emissionsguiden hissar två nya flaggor.
Två nya flaggor i Enoramas företrädesemission - Enorama Annette

Teckningsperioden har precis inletts i Enoramas företrädesemission som kan tillföra bolaget 28,7 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden har tidigare skrivit om emissionen och hissade i samband med det tre flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Stor rabatt (initialt)
  • Dåligt garantiupplägg

Efter en genomgång av bolagets memorandum hissar emissionsguiden två nya flaggor.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

RD Global Trading, DS Global och Habit Factory Norden är bland de största ägarna i bolaget och återfinns bland de största teckningsåtagarna. Desto snålare är det med teckningsåtaganden från styrelse och ledning. Endast styrelseledamoten Fredrik Olsson agerar teckningsåtagare som insynsperson, för 100 Tkr. Det att jämföra med hans ägande som uppgår till 1,2 Mkr, enligt Holdings.

Gustav Nadal Öström är styrelseledamot och agerar garantiåtagare. Det innebär att han får garantiersättningen om 20% av garantibeloppet. Att en styrelseledamot vill ha en så pass hög ersättning för sina åtaganden, i kombination med överlag dålig uppslutning från styrelse och ledning tolkas som en negativ signal.

Varken VD Annette Agerskov eller ordförande Beng Jönsson återfinns bland investerarna i emissionen. Förvisso är Agerskov interim-VD, men har varit verksam i Enorama i nästan 9 år. Agerskov äger aktier via Swede Unipharma men hur stor andel framgår inte av bolagets senaste årsredovisning.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Bolaget meddelade inte emissionskostnader i sitt pressmeddelande med villkor. I sitt memorandum uppger bolaget att emissionskostnaden uppgår till 1 Mkr. Men detta tar inte hänsyn för garantiersättningen som uppgår till 20% av det garanterade beloppet. Garantiersättningen uppgår till drygt 2,2 Mkr. Vi hade önskat bättre transparens från bolagets sida kring detta.

ÄNDRADE VILLKOR

Första mars 2024 släppte bolaget ett pressmeddelande om ändrade villkor i företrädesemissionen. Där framgick ändrade tecknings- och garantiåtaganden. Nu har teckningsåtaganden utökats till cirka 15,2 Mkr (52,94% av emissionen) och garantiåtaganden har minskat till 11,2 Mkr (39% av emissionen).

Enorama Pharmas börskurs handlas i skrivande stund till knappt 6 kr per aktie. Det är långt över teckningskursen på 2 kr per aktie. Det ökar incitamenten för befintliga investerare att delta i emissionen.

Afv har kontaktat bolaget som inte återkommit med kommentarer kring de nya flaggorna.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.