Uppåt på Wall Street

Wall Street stängde på plus när november månads första handelsdag var över. Det handlade mycket om förvärv, men den senaste tidens stora snackisar Valeant och Volkswagen bidrog också till nyhetsflödet.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde på +0,9 procent vid 17.829. Det bredare indexet S&P 500 ökade 1,2 procent till 2.104 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,5 procent till 5.127.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 3 punkter till 2,19 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 1 punkt till 2,95 procent.

Flera medier noterade att DJIA under dagen handlades i positivt territorium för 2015. Detta var första gången sedan juli.

Den starkaste sektorn på S&P 500 Index var energi, medan den enda sektorn på minus var hälsovård.

Inköpschefsindex i USA hamnade på 50,1 i oktober – just över förväntningarna på 50,0 för månaden. Jämfört med föregående månad är det en nedgång från 50,2. Siffran indikerar en mindre tillväxt i ekonomin.

Inköpschefsindex från Kina indikerade att landets ekonomi krympt för åttonde månaden i rad.

Valeant och Volkswagen, två bolag som figurerat flitigt i medier under senaste tid, dök åter upp i rampljuset på måndagen.

Valeant Pharmaceuticals nedgraderades ett steg av S&P till BB-, som noterat skadan som orsakats av kommentarerna kring bolagets relation med Philidor. Dessutom pratade Citrons chef på CNBC. Citron har tidigare jämfört Valeant med Enron, men i dag hade man inga nya anklagelser på menyn. Valeant stängde upp 7,3 procent.

The Environmental Protection Agency, EPA, har adderat nya fordon till listan över fordon vars motorer det fifflats med för att dölja verkliga utsläpp. Bland dessa finns vissa modeller av Porsche och Audi samt Volkswagen Touareg.

Visa köper Visa Europe i en affär värd upp till 23,4 miljarder dollar. Inför dagens öppning presenterade Visa ett resultat som inte nådde upp till förväntningarna. Aktien backade 3,1 procent.

Irländska Shire köper upp det amerikanska bioteknikbolaget Dyax för 5,9 miljarder amerikanska dollar, med möjlighet till ytterligare intjäning för aktieägare. Nyheten innebär att Dyax handlades upp till 28,4 procent.

Fortsatt med affärer som tema köper Coty Hypermarcas skönhets- och personvårdsverksamhet för omkring 1 miljard dollar. Coty avancerade 2,5 procent.

General Electric har slutfört förvärvet av de verksamheter man köpt från franska Alstom. General Electric stängde på +1,5 procent.

Estée Lauder stärktes 8,1 procent efter att kosmetikabolaget höjt sin kvartalsutdelning med 25 procent till 0,30 dollar och dessutom samtidigt släppt ett resultat som var upp med 36 procent i bolagets första kvartal.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG