Upproret är inte över, Ramqvist

Tredje AP-fonden och Länsförsäkringar röstar nej till Skandias nya optionsprogram Upproret mot Lars Ramqvist och Skandias optionsprogram är inte över. Både Tomas Nicolin på Tredje Ap-fonden och Länsförsäkringar kommer att rösta nej till det nygamla förslaget på morgondagens stämma, visar FV:s granskning. Men även fast de kommer att ha småspararna på sin sida pekar allt på att förslaget trots allt går igenom

Kritiken mot Skandias optionsprogram finns kvar i ägarled inför onsdagens extra stämma, inte minst hos Tomas Nicolin som än en gång röstar emot styrelsens förslag. Även Länsförsäkringar står fast vid sitt nej. – Vi har inte hört några argument som övertygat oss om att ändra oss, säger Bo Ennerberg, finansdirektör. Tomas Nicolin, VD för Tredje AP-fonden, utsågs snabbt till en småspararnas hjälte när han för drygt en månad sedan, på Skandias omtalade bolagsstämma, var den drivande kraften bakom att försäkringsjätten fick dra tillbaka sitt optionsprogram. Även denna gång avser Tredje AP-fonden att markera att man inte accepterar programmet. – Vi kommer att rösta nej och vara närvarande på stämman däremot är det inte bestämt huruvida vi kommer att ta till orda eller inte, säger Pernilla Klein, informationschef.

– Vi anser att Skandia ska ha ett incitamentsprogram, men att det ska vara ett väl utformat och fungerande sådant. Vi har motiverat varför vi tycker det första programmet var felaktigt och alla de saker vi kritiserade finns kvar i den nya versionen. Huvudargumentet är att kopplingen mellan belöning och prestation saknas.

Även på Länsförsäkringar står man fast vid sin nej-röst. – Vi har inte hört några argument som övertygat oss om att ändra oss, säger Bo Ennerberg, finansdirektör på Länsförsäkringar. – Vår ägarpolicy är väldigt tydlig på den här punkten, vi efterlyser ett tydligare samband med prestation men det här programmet ser i princip likadant ut som det förra – det är bara en kortare version.

De två nej-sägarna har tillsammans runt 2 procent av rösterna och även om de skulle få sällskap av ytterligare småägare bedöms sannolikheten för att förslaget ska kunna röstas ned vara mycket låg. 10 procent av de på stämman representerade rösterna måste rösta emot förslaget om det ska gå att stoppa. I spåren efter den förra stämmans turbulens har, enligt Skandia, aktieägare representerandes 95 procent av rösterna uttalat sitt stöd för programmet – däribland tunga institutionella ägare som Alecta, AMF Pension, Robur och SEB Fonder.

Hur många röster som kommer att vara företrädda på stämman vill Skandia inte uppge, men klart är att det de sagt haft effekt på mindre ägare som redan har ”givit upp” på förhand, trots att de i grunden är missnöjda med incitamentsprogrammet. En sådan är Folksam. – Vi har styrelseordförandens ord på att han har över 90 procent bakom sig och vi utgår från att den situationen kvarstår, säger Carina Lundberg på Folksam. – Vi finner det inte fruktbart att upprepa de argument som framfördes förra gången, och inte heller att medverka till att upprepa de nästan dokusåpaliknande formerna på förra stämman.

Men ni är fortfarande kritiska mot programmet, varför står ni inte för det? – Vi kommer att närvara på stämman och kommer, om situationen ändras, naturligtvis att kunna agera utifrån det, men finns det en stor majoritet för förslaget kommer vi inte att ställa till något ytterligare spektakel. Vi ser ingen poäng i att markera för markerandets skull, säger Carina Lundberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight