USA-börserna föll tillbaka

Börserna i New York vände nedåt med Nasdaq i fronten efter att ha inlett torsdagens handelssession högre.

Bland de rapporterande bolagen var biltillverkaren Tesla dagens förlorare, bättre gick det för Getinge-konkurrenten Steris vars rapport överraskade positivt.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,2 procent till 16.551. S&P 500 minskade 0,1 procent till 1.876 medan Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent till 4.052.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 2 punkter till 2,61 procent samtidigt som trettioårsräntan steg med 2 punkter till 3,43 procent.

”Vi fortsätter att se en sektorrotation från tillväxtaktier till värdeaktier”. Det sade Walter Todd, investerare på Greenwood till Bloomberg i en marknadskommentar.

På dagens makroagende gladde ECB-chefen Draghi börshumöret i Europa genom att låta marknaden veta att centralbanken känner sig bekväm med att agera vid mötet i juni om det skulle behövas.

”Det verkar som om marknaden räknar med att ECB kommer att påbörja ett QE-program inom en snar framtid” det sade Matt Maley, aktiestrateg på Miller Tabak till Bloomberg.

Under kvällen talade amerikanska centralbankschefen Yellen i senaten. Under sitt anförande påpekade hon bland annat att den krympande medelklassen i USA är en oroande trend. Vidare sade hon att befolknings höga studentskulder förhindrar köpandet av hus, vilket påverkar bostadsmarknaden i landet. I går upprepade hon budskapet från det senaste penningpolitiska beskedet om att det kommer att dröja en betydande tid efter att obligationsköpen upphört till att räntorna börjar höjas.

På bolagsfronten hade biltillverkaren Tesla en tung dag. Biltillverkaren rapporterade om ökade intäkter och redovisade ett justerat resultat som var positivt och bättre än väntat för det första kvartalet. Det rapporterade resultat var dock en förlust och därutöver guidade bolaget för att rörelsekostnaderna kommer att öka framöver. Aktien sjönk 11,3 procent till 178,6 dollar.

Teslas rapport gav även avtryck på rekommendationsfronten där både UBS och JP Morgan sänkt riktkursen för biltillverkaren.

I samma sektor steg Ford med 2,3 procent efter att sent i går ha aviserat ett återköpsprogram på 1,8 miljarder dollar för att väga upp för den utspädning som kommer att ske när vissa konvertibler konverteras.

Vidare i rapportflödet noterades Solarcity 12,3 procent högre till följd av delårssiffror som visade på en högre omsättning än vad markanden hade väntat sig.

Getinge-konkurrenten Steris rusade med 8,6 procent efter en rapport där både intäkter och justerat resultat överträffat förväntningarna. Det rapporterade kvartalet avslutade vad som har varit ett rekordår för bolaget, sade vd Walt Rosebrough som förväntar sig att det innevarande räkenskapsåret blir ett nytt rekordår.

Det amerikanska klädföretaget Limited Brands redovisade en klädförsäljning som ökade med 8 procent i jämförbara butiker i april. Aktien var ned 0,1 procent.

Antalet nya arbetssökande förra veckan redovisades till 319.000, marknaden hade väntat sig en siffra om 325.000 nya arbetssökande.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.