USA-börserna runt nollstrecket efter Yellens tal

De amerikanska handelsplatserna stängde onsdagen i oregelbundet territorium. Wall Streets investerare blickar framåt med fokus på den fortsatt makrobeskedsfyllda veckan.

Kvällens uttalanden från amerikanska centralbanksordföranden Janet Yellen har dominerat nyhetsflödet.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,1 procent till 16.976. På den bredare marknaden var S&P 500 upp med 0,1 procent till 1.968 medan Nasdaq Composite var oförändrad vid 4.458.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 5 punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 6 punkter till 3,46 procent.

Federal Reserves Janet Yellen sade i ett tal till IMF på onsdagen att styrräntan är ett mycket begränsat verktyg för att främja finansiell stabilitet. Effekterna av att justera räntan på basis av finansiell stabilitet ökar också risken för volatilitet i inflation och sysselsättning, enligt Yellen.

”Den potentiella kostnaden, när det gäller försämrad makroekonomisk utveckling, är sannolikt för stor för att ge finansiell stabilitet en central roll när det gäller penningpolitiska beslut, åtminstone för det mesta”, sade hon.

Fortsatt på makrofronten meddelade ADP att den privata sektorns sysselsättning steg med 281.000 arbetstillfällen i juni månad. Analytiker hade förväntat sig en ökning motsvarande 213.000 arbetstillfällen. Den definitiva siffran väntas senare under veckan.

”Det var jämna ökningar sett till de olika storlekskategorierna och industrierna, det ser riktigt bra ut”, sade Moodys ekonom Mark Zandi till CNBC.

Vidare inkom industriorder för maj månad och landade på minus 0,5 procent. Analytiker hade väntat sig en minskning om 0,3 procent. Föregående månad visade en ökning med 0,8 procent. Enligt Reuters ökade orderingången med 0,2 procent om man bortser från militär utrustning.

På bolagsområdet meddelade Google att man köpt musiktjänsten Songza, som planeras att integreras med både GooglePlay och YouTube. Konkurrenter till Songza är både Pandora och Spotify. Googles var vid stängning ned med 0,3 procent.

Constellation Brands, ägare av Corona beer och Svedka vodka, presenterade resultatsiffror över förväntan för första kvartalet. Företaget höjde också vinstprognosen för kommande år. Aktien klättrade 2,7 procent.

Förhandelns nedåtpekande pilar resulterade i fortsatta nedgångar för nykomlingen GoPro, som klättrade över 100 procent förra veckan. Förhandelns nedgång höll i sig och aktien är ned med 13 procent.

På plussidan finns hälsokostföretaget Vitacost som stiger i kursmed anledning av att de blir uppköpta. Köparen är Kroger som är näst störst, efter Walmart, inom detaljhandel. Vitacost aktie är upp med hela 27 procent.

Det amerikanska oljebolaget Exxon Mobil sjönk med 0,2 procent efter att företaget tillkännagivit en miljardinvestering i Belgien.

Morgondagen blir också en tung makrodag med investerare och marknader som väntar på  bland annat inköpschefsindex, arbetslöshet och handelsbalans.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.