USA mot 1 000 miljarder dollar i underskott

Underskottet i USA:s statsbudget närmar sig 1 000 miljarder dollar, rapporterar flera amerikanska medier.

För det finansiella året 2019, som avlutas den 30 september, räknar kongressens budgetkontor (CBO) med ett underkott på 960 miljarder, motsvarande drygt 9 240 miljarder kronor. För 2020 är prognosen ett underskott på 1 000 miljarder dollar.

Enligt tidigare siffror hade CBO ”bara” räknat på underskott på 896 respektive 892 miljarder dollar.

CBO varnar nu för att USA är på väg mot sitt största underskott sedan andra världskriget.

– Budgetsunderskottet, som redan var historiskt stort, är på väg mot en ohållbar kurs och beräknas öka ännu mer efter 2029, säger CBO:s chef Phil Swagel till CNN.

Landets redan höga underskott har ökat under Donald Trumps tid som president, bland annat på grund av Trumps stora skattereform från 2017, enligt CBO.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.