USA pressar Estland om penningtvättsutredningar mot Danske Bank

USA har satt Estland under press gällande att de penningtvättsutredningar som pågår mot Danske Bank ska leda till fällande domar. Det rapporterar Bloomberg News.
USA pressar Estland om penningtvättsutredningar mot Danske Bank - danske-litauen-700_binary_6972467.jpg

Martin Helme, Estlands finansminister, fick förklarat för sig under besök i USA tidigare i oktober att den amerikanska regeringen har vissa förväntningar gällande hur penningtvättsfallet hanteras, skriver Bloomberg.

Finansministerns känsla var att hans tolkning av amerikanska finansdepartementets företrädare var att ”det inte kan vara på det sättet att ingen bestraffas och hålls ansvarig”, sade Martin Helme vid en presskonferens på tisdagen.

”Ett klart och tydligt budskap från biträdande direktören för avdelningen mot terrorfinansiering, Marshall Billingslea, var att han inte kunde tala om för oss hur många som ska straffas för penningtvätt i Estland, men det kan inte vara noll”, sade Martin Helme.

Om så blev fallet skulle tolkas som att Estlands myndigheter inte tar anti-penningtvättsuppdrag på allvar, fortsatte finansministern.

Penningtvättshärvan med Danske Bank, som lett till att både bankens vd och styrelseordförande fått avgå och även fått bland annat Swedbank att få tvätta sin byk i offentligheten, kan ha uppgått till motsvarande över 2.000 miljarder kronor enligt en intern utredning.

I penningtvättshärvan i Baltikum tvättades utländska aktörers pengar och fördes vidare till offshore-bolag i skatteparadis. Företrädelsevis ryska kunder tjänades i Danske Banks estniska filial, som nu är stängd sedan banken kastats ut ur Estland av landets finansinspektion.

Tolv före detta anställda i banken är för närvarande föremål för polisutredning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder