USA-terminer pekar nedåt

Kurserna på New York-börserna väntas öppna nedåt. Fredagens förhandel har präglats av viktig sysselsättningsstatistik från USA. Bank-europeisk finansiell oro liksom diskussioner i Argentina har tyngt sentimentet något.

S&P 500-terminen är klockan 14.50 0,1 procent under fair value medan Nasdaq 100-terminen var oförändrad.

Färska sysselsättningssiffror från USA visar att antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i landet ökade med 209.000 personer i juli. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 231.000. Arbetslösheten var också högre än förväntat och uppgick till 6,2 procent.

Som pricken över i:et, har tidpunkten för en höjning av styrräntan i USA tidigarelagts. Centralbanksordföranden Richard Fisher uppgav under fredagen att det kan vara lämpligt att börja höja räntan i början av nästa år om ekonomin fortsätter att utvecklas i rätt riktning.

Fisher anser också att fler medlemmar inom centralbanken börjar ”smälta hans syn”.

Tidigare i dag presenterade flera europeiska länder sina PMI vilka tyngde de europeiska börserna. Flera marknader kunde redovisa sjunkande inköpschefsindex vilka var lägre än förväntat. Den portugisiska banken Banco Espirito Santo som i går störtdök oroar sentimentet likaså.

Investerare bevakar även Argentina vars förhandlingar med dess statsobligationsinnehavare kollapsade i onsdags. Landets finansminister uppgav i går att man kommer att göra ”allt i sin makt” för att undvika betalningsinställelser.

På bolagsfronten presenterade bland annat Procter & Gamble sitt delårsresultat som kom in starkare än väntat. Konkurrenten till SCA redovisade ett nettoresultat om 0,95 dollar per aktie vilket kan jämföras med analytikernas förväntade 0,91 dollar.

Företaget spår dessutom att vinsten per aktie kommer att växa i medelhöga ensiffriga procenttal under räkenskapsåret 2014-2015.

”Det kvarstår mer arbete för att leverera lönsam försäljningstillväxt och den starka kassaproduktivitet som vi har möjlighet att göra”, kommenterade företagets vd med anledning av den senaste tidens kostnadsbesparingar bolaget gjort. Aktien har klättrat omkring 2,2 procent.

Även Hilton Worldwide presenterade en rapport som överträffade förväntningarna. De höjde även prognosen för helåret då de gynnas av att kunna ta ut högre priser och har större beläggning. Aktien är nu upp 1,8 procent.

Gopro, som klättrade mer än 30 procent under sin första dag som noterat bolag, kunde redovisa ett starkt resultat för det andra kvartalet. Resultatet var över investerarkollektivets förväntade resultat men rapporten kunde visa på höga forskning- och utvecklingskostnader. Aktien backade trots stark rapport under förhandeln, nu ned nästan 11 procent.

Senare i dag presenteras definitivt inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA som förväntas revideras ned från de preliminära siffrorna. Även byggindex och reviderat Michigan-index väntas senare under den statistiktunga fredagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.