Utfors största skrällen bland UMTS-licenserna

Det surrar kring licenserna för 3G-mobilnäten som ska lämnas hos PTS före 15.00 idag. Största skrällen hittills är att börsnoterade Utfors bildar konsortium med jättarna ABB och Deutsche Telekom.

Utforskonsortiet lovar en täckningsgrad på 99 procent inom tre år. Lansering av GSM-nätet planeras i april 2001 och plattformen för UMTS-nätverket lanseras under 2002. ABB kommer att äga 26 procent av konsortiet, som får namnet Mobility for Sweden, och Utfors 29 procent. Deutsche Telekom, genom bolaget T-mobile International, får 45 procent av bolaget. Netcom fick börja dagen med att dementera uppgifter i SvD att bolaget kan komma att sälja sitt GSM-nät och att bolaget inte kan räkna hem bygget av ett UMTS-nät.

Investor och Hong Kong-baserade Hutchinson söker licens med via konsortiet HI3G. Investor äger 40 procent, Hutchinson 60%.

HI3G deklarerar att man ska driva ett nät för tjänsteutvecklare och för andra mobiloperatörer att köpa in sig i. HI3G lovar dessutom en abonnemangsform utan fast avgift för att snabbt bygga upp en hög penetration. Dessutom utlovas, politiskt korrekt i Investorstil, ett europeisk utvecklingscenter för tredje generationens mobil kommunikation i Sverige, då Sverige är ledande inom området.

Telia skriver att man är förberett att kunna erbjuda de nya UMTS-tjänsterna redan nästa år. I slutet av 2002 kommer större delen av Sverige att ha UMTS-täckning och i slutet av 2003 kommer täckningen att vara jämställd med Telias nuvarande GSM-täckning.

”UMTS-utbyggnaden ligger inom ramen för Telias framtida investeringar, men det är en framtung plan”, sade Kenneth Karlberg, Telias vice VD, vid en presskonferens lunchtid.

Telia planerar inte att redan från början bygga överkapacitet i sitt UMTS-nät för att sedan sälja till andra operatörer. Netcoms dotterbolag Tele2 har lämnat in en ansökan om en av UMTS-licenserna i Sverige. Finansieringen av Tele2:s täckningsgrad tillhandahålls av ett bankkonsortium, skriver bolaget i sitt pressmeddelande. Vilken täckningsgrad Tele2 erbjuder kommer bolaget att meddela efter anmälningstidens utgång.

Konsortiet med Skanska, Orange, Bredbandsbolaget och Schibsted räknar med att kunna ha en 100-procentig täckningsgrad 2003, enligt ansökningshandlingarna. Konsortiet räknar med att nätet kommer att kosta 20 miljarder kronor i total investering.Under våren 2001 väntas det första UMTS-samtalet kunna göras i Orange-nätverket och till hösten samma år planeras lansering av kommersiella UMTS-tjänster.

Telenordia och Bonnier meddelar att man startar ett gemensamt bolag för tjänsteutveckling för mobilt internet. Bonniers portal Koll blir dessutom startsida för Telenordias 300 000 internetkunder. ”Bonnier kan på så sätt vara med och utveckla tjänster för mobilt internet utan att göra stora investeringar i själva nätet. Vårt gemensamma bolag ska driva användningen av nätet”, säger Björn Larsson, VD Bonnier Net.

De söker licens:
Telia Europolitan Netcom Telenordia (Bonnier är med i portaldelen) Orange, Bredbandsbolaget, Skanska och Schibsted Ratos, Nomura, Teracom, Glocalnet, Internet5, RSL Com, MCI Worldcom och Home.se Broadwave – Tele1 Europe, Western Wireless, Rix Telecom, finska 2G/3P och norska You Communications HI3G – Hutchison Whampoa, Investor Deutche Telekom via T-Mobil, sannolikt med Utfors och Sydkraft

Eventuellt dessa Arrowhead (Vattenfall) Sonera Telefonica KPN

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.