Välskött tillväxtbolag
Bolaget, som kan karaktäriseras som en underleverantör till industrin, har en imponerande historik. Omsättningen har ökat varje år sedan grundandet 1994 och är i dag kring 2,6 miljarder kronor. Expansionen har dessutom har varit lönsam varje år och enskilt kvartal. Inte ens den senaste finanskrisen fick bolaget ur gängorna. Anledningarna är flera.
Kundstrukturen är bred och verksamheten spänner över flera kontinenter. Över 75 procent av bolagets fler än 3 600 anställda finns i lågkostnadsländer som Kina, Polen, Bulgarien och Estland. Flera av Sveriges största industribolag är kunder till AQ.
Likaså präglas företagskulturen av en tydlig kostnadsmedvetenhet och snabb förmåga att justera kostnader när efterfrågan viker. Den kraftiga tillväxten har dessutom möjliggjorts genom ett antal lyckade förvärv. Grundarduon och huvudägarna Claes Mellgren (nuvarande vd) och P-O Andersson (styrelseordförande) verkar ha hittat ett framgångsrecept där de förvärvar svagare och ofta olönsamma konkurrenter och sedan omstrukturerar tills de är lönsamma.
Bolagets finansiella mål är att över en konjunkturcykel växa organiskt med i genomsnitt 5 procent per år samtidigt som förvärv ska bidra med ytterligare 10 procent per år. Detta ska ske med en resultatmarginal före skatt på 8 procent. De senaste fem åren har AQ inte nått dessa mål: omsättningen har vuxit med i genomsnitt 10 procent medan marginalen har nått 5,5 procent. Men bolaget är ändå på god väg.
Årets första kvartal steg omsättningen med 9 procent samtidigt som rörelseresultatet ökade med hela 48 procent. 1 procentenhet av omsättningstillväxten är organisk. Resten kommer från de två bolagen som förvärvades i höstas. Förvärven tillför cirka 190 miljoner kronor på årsbasis. Samtidigt har stort fokus legat på att minska kapitalbindningen och att centralisera viss administration, vilket har lyft marginalen jämfört med förra året.
Under 2013 genomfördes omstruktureringar och lagernedskrivningar i Mexiko och Indien i storleksordningen 30 miljoner kronor. Dessa kostnader kommer inte tillbaka under 2014 vilket allt annat lika bör lyfta rörelseresultatet med lika mycket. Samtidigt är bolaget relativt försiktigt i sina framtidsutsikter och bedömer att 2014 kommer att bli något bättre jämfört med 2013.
Grundarduon äger cirka 58 procent av bolaget. Vi gillar ägare av kött och blod och sannolikt är ägarbilden en delförklaring till bolagets starka utveckling. Baksidan av myntet är att det finns en osäkerhet kring hur mycket av framgångskonceptet som försvinner om, eller snarare när, grundarduon lämnar bolaget.
På minuskontot står också att utdelningspolicyn är modest med 25 procent av årsvinsten. Nu senast delades 1,6 kronor ut vilket motsvarar en direktavkastning under 2 procent. Likaså är likviditeten i aktien dålig vilket är negativt ur ett investerarperspektiv.
Affärsvärlden köprekommenderade aktien för nästan två år sedan och aktien har dubblerats sedan dess. Trots de senaste årens uppvärdering finns det mer att ge i aktien. Den genomsnittliga vinsttillväxten de senaste fem åren har varit 12 procent per år. De närmaste åren ser den ut att accelerera något. På våra prognoser handlas aktien till p/e 10 och ev/ebit 9 vilket innebär en omotiverad rabatt relativt underleverantörssektorn på börsen.
Den kortsiktige köper aktien upp till riktkursen 115 kronor om ett år. Den långsiktige behåller längre än så och kan kanske bli rikligt belönad när aktien med steget in på Stockholmsbörsen om ett år hamnar på fler investeringsradarskärmar. Välskötta tillväxtbolag växer inte på träd. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.