Vänteläge i fullvärderad teknikkonsult

Bolaget är åter i en stark operationell fas med den högsta organiska tillväxttakten på tre år. Med aktien nära kursrekord är värderingen lite väl uppskruvad.
Vänteläge i fullvärderad teknikkonsult - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

VÄNTA. Sett i backspegeln kan vi alla göra fantastiska aktieaffärer. En sådan är teknikkonsulten Sweco som börsintroducerades för ganska exakt 20 år sedan på det som på den tiden hette O-listan.

Med organisk tillväxt och en bit över hundra förvärv har Swecos omsättning vuxit med i genomsnitt 13 procent per år. Rörelseresultatet imponerar än mer med en ökning på 22 procent per år.

Aktiekursen har haft en genomsnittlig ökning på 21 procent per år, dessutom oaktat en stadigt stigande utdelning under samma period. Det är ett fantastiskt facit och få om ens något bolag på Stockholmsbörsen kan uppvisa ett bättre resultat. Det talar för att Sweco är en mycket god kandidat till den långa portföljen.

Även framtiden ser ljus ut för Sweco – vilket avspeglas i värderingen. Aktien är allt annat än billig och har rusat med 30 procent i år och därmed tangerat en ny rekordnivå.

På våra prognoser för 2018 och 2019 landar värderingen på ev/ebit 18,4 respektive 17,0. Det är högt historiskt och på gränsen för vad vi vill ha som stöd för att bedöma en konsultaktie som köpvärd. Vi inkluderar dock inte förvärv i våra prognoser.

Sweco är ett kvalitetsbolag som förtjänar premie relativt sina sektorkolleger i Europa. Likaså hamnar Sweco med våra ögon i samma kategori på aktiemarknaden som serieförvärvare som Indutrade och Lifco, som belönas med högre multiplar.

Förra hösten köp-rekommenderade vi aktien efter den stora rekylen, vilket blev lyckosamt, och riktkursen 215 kronor nåddes med god avkastning. På dagens nivåer kring kursrekord är värderingen dock i överkant för att vi ska köp-stämpla aktierna och rådet blir därför att avvakta ett bättre ingångsläge.

Detta är en sammanfattning av analysen Stark tillväxttrend men fullvärderad

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.