Värd en andra chans

Efter höstens vinstvarning ser situationen ut att normaliseras för Probi, som under en period var ett av börsens högst värderade företag.

KÖP Utvecklingen i Lunda­företaget Probi gick i expressfart fram till för ungefär ett halvår sedan. En omvänd vinstvarning i januari 2017, som signalerade mer än dubblad försäljning, eldade på aktien. I juni var börskursen uppe i strax över 600 kronor eller ett sammantaget börsvärde på drygt 6 miljarder kronor. Varje försäljningskrona värderades till uppseendeväckande tio gånger pengarna.

Men i september 2017 tog glädjeyran slut. En vinstvarning signalerade tvärstopp hos en av bolagets största kunder. Aktien föll handlöst, ner en tredjedel på några dagar till nivåer kring 300 kronor där den fortfarande ligger kvar.

Probi är underleverantör till livsmedelsindustrin. Bolagets raison d’être är produktion av probiotika, bakterier som anses vara nyttiga och som i pulverform blandas i filmjölk, nypondryck eller i andra livsmedel. Inom traditionell läkarvetenskap är nyttan av probiotika ifrågasatt. En del patientstudier har visat att någon positiv effekt inte är påvisbar eller inte tillräckligt stor för att motivera behandling. Tvivlen till trots spelar hälsotrender i västvärlden nischaktörer som Probi i händerna. Allt fler efterfrågar bakterier som sägs stärka immunförsvaret och maghälsan.

Ett förvärv av en amerikansk konkurrent 2016 närapå dubblade omsättningen. Affären gav företaget, med vd Peter Nählstedt i spetsen, en fjärdeplats bland världens tillverkare. Ledningens vision är att klättra ett pinnhål till och ta plats bland de tre största aktörerna efter amerikanska kemigruppen Dupont och danska smak- och mattillsatsföretaget Chr. Hansen, men före fransk-kanadensiska Lallemand.

Tre fjärdedelar av Probis omsättning hämtas nu från USA och bolagets största fabriker ligger utanför städerna Seattle och Denver i USA.

För fyra–fem år sedan sköt försäljningen fart inom det ena av bolagets två affärsområden, egenvårdsprodukter eller Consumer Healthcare. Utvecklingen har ändrat produktmixen, vilket märks på bruttomarginalen i koncernen som fallit från 61 procent under 2016 till 45 procent under fjolåret, enligt bokslutskommunikén i förra veckan. Här tror vd Peter Nählstedt nu på en förbättring.

– Jag tror att vi kommer att ligga runt 50 procent på sikt. Det här (med vinstvarningen, reds anm) är i alla fall en tillfällig situation, säger Peter Nählstedt.

Ni har två affärsområden där det ena är mer än tio gånger så stort som det andra. Varför?

– Det har ändrat sig väldigt mycket på kort tid. Så sent som 2014 låg de på 50 procent vardera. Sedan har vi lyckats kommersialisera Consumer Health mycket snabbare, säger Peter Nählstedt.

Kan det bli 50/50 igen?

– Kanske inte omsättningsmässigt, men resultatmässigt. Vi tror på Functional Foods som ett framtida tillväxtområde.

Mot bakgrund av att ”lilla” Functional Foods redovisar ett rörelseresultat kring 10 miljoner kronor för 2017 – att jämföra med ”stora” Consumer Healthcare med ett överskott kring 90 miljoner kronor – bör det därmed ­finnas utrymme för rejäla vinstlyft.

Med uppskattade rörelsemarginaler kring 22 procent värderas nästa års vinst till p/e 23. Det är inte dyrt för ett snabbväxande bolag som radat upp ständigt högre vinster under de tio senaste åren.

Affärsvärlden bedömer att aktien står högre om ett år än i dag, men att den blir en börsraket i stil med i fjol är knappast aktuellt. Vd passade i förra veckan på att köpa aktier i bolaget för första gången sedan kursraset. Beskedet ska kanske inte övertolkas då det rörde sig om en mindre post. Men Affärsvärlden upprepar köprekommendationen och håller fast vid tidigare riktkurs 395 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight