Världsbanken kan mobilisera egna medel för att bekämpa coronaviruset

"Vi uppmanar alla länder att stärka hälsotillsynen och kontrollsystemen, vilket är nödvändigt för att hindra spridningen och eventuella framtida utbrott", skriver institutionen i ett uttalande.
Världsbanken kan mobilisera egna medel för att bekämpa coronaviruset - ansiktsmasker-virus-700_binary_6984908.jpg

Världsbanken överväger att mobilisera egna medel för att bekämpa sjukdomen.

”Världsbanksgruppen ser över finansiella och tekniska resurser för att stödja de drabbade länderna”, skriver organisationen och säger att de har ett ”nära samarbete med internationella partners för att påskynda det internationella arbetet”.

Institutionen säger att ”man övervakar de bredare ekonomiska och sociala effekterna av krisen” och att man är beredd att stödja ”Kinas ansträngningar, inklusive dess ansträngningar att bibehålla styrkan i ekonomin”.

Virusutbrottet beräknas dra ned Kinas tillväxt under första kvartalet till 4 procent enligt Oxford Economics. Det kan jämföras med i fjol, då Kinas ekonomi växte med 6,1 procent.

Effekterna på världsekonomin riskerar att inte bli försumbara när världens näst största ekonomi bromsar in. Enligt Oxford Economics trycker detta ned den globala tillväxten med 0,2 procentenheter i år till 2,3 procent – den lägsta tillväxten sedan den globala finanskrisen.

Hittills har 426 människor avlidit i sviterna av det nya coronaviruset, varav en person utanför Kina. Över 20 000 personer har smittats av viruset, det flesta i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.