Vattenfall i överenskommelse med Tyskland om kärnkraften – får 1,6 miljarder euro

Den tyska förbundsregeringen är överens med Vattenfall och ett antal andra energibolag om att avsluta tvisten om nedläggningen av den tyska kärnkraften och uppfylla författningsdomstolens beslut i dessa frågor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Anna Borg, VD för Vattenfall. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Vattenfall har tidigare fått bekräftat två gångar av författningsdomstolen att bolaget varit diskriminerat då man inte kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft så som konkurrenterna kunnat göra.

”Detta är en modest implementering av de tyska domstolsbesluten som i slutändan är acceptabla för oss. Vi välkomnar den föreslagna uppgörelsen eftersom den sätter punkt för många års dyrbara och tidskrävande tvister”, säger Vattenfalls VD och koncernchef Anna Borg.

Detaljerna i uppgörelsen ska utarbetas i ett motsvarande avtal och en lag som kräver godkännande av Tysklands förbundsdag.

Överenskommelsen omfattar också ersättning för tillkommande försäljning av produktionsrättigheter från Vattenfall till Eon på 181 miljoner euro för att täcka den resterande livstiden av Eons kärnkraftverk. Inklusive ersättningen från den tyska staten kommer Vattenfall därmed totalt att erhålla 1 606 miljoner miljoner euro.