Veckans drink från Börsens Bartender: Dodde

Vem behöver vi som ledartyp i dessa bistra tider när en färsk Ericssonskandal fördunklar det svenska börssinnet? Naturligtvis killen som räddade bolaget ur Kreugerkraschen och fick det på fötter med så tung insats att han fick tillnamnet ”Mr Ericsson” – vi talar förstås om Dodde.
Veckans drink från Börsens Bartender: Dodde - dodde-drink 1200
Foto: Hans-Olof Öberg

Den här veckan bjuder Börsens Bartender på drinken Dodde.

Projektet Börsens bartender började som en Twitterdiskussion mellan författaren, ekonomijournalisten och finansanalytikern Hans-Olov Öberg och chefredaktören på Affärsvärlden. Boken är en praktisk och användbar guide för cocktail-intresserade näringslivsmänniskor på flera olika sätt: här får du lära dig grunderna för en lyckad cocktail, vägen till tvättäkta cocktailnörderi och därtill hyllas ett 40-tal näringslivsfenomen..

Marcus Wallenberg den äldre var mannen som i det närmaste förkroppsligade historien om ”Staten och Kapitalet”. Han rekonstruerade, startade och styrde stora delar av det svenska näringslivet och hade flera fingrar med i många av de viktigaste spelen bakom Asea, Atlas­ Copco, bildandet av Saab, fusionen som skapade dagens SEB och mycket annat. Därtill var karln en djävel på tennis och segling.

Hans minne levde ännu starkt i huset när denne författare i slutet av 80-­talet arbetade på ”Banken”.

”Ska han ut och fiska?” lär ha varit en klassisk Doddekommentar till en anställd som bar loafers på kontoret. Så … vad får man för drink när man kombinerar tung verkstadsindustri med finansiell ingenjörskonst, politisk fingerfärdighet och fin­sporter? Det hela blir en variant av ”Blod & Sand” – ursprungligen skapad för en tjurfäktningsfilm på 20-­talet med samma namn och populariserad i The Savoy Cocktail Book. Men här i en oemotståndlig, svensk version.

RECEPT DODDE

• 3 cl Mackmyra svensk ek
• 2 cl Spriteriets Röd Vermouth
• 2 cl Cherry Heering-likör
• 2 cl Apelsinjuice (helst färskpressad)
• Angostura

Röres 10 varv med is och silas ned i klassiskt cocktailglas. Garnityr undvikes – sådant tar fokus från kärnverksamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets