Veckans drink från Börsens Bartender: Itera

Vad är lika galet som en plastcykel som är för tung, och ändå för mjuk för att nå sin publik? Jo, en kaffekask på espresso och absinth förstås.
Veckans drink från Börsens Bartender: Itera - itera drink 1200
Foto: Hans-Olof Öberg

Plast kan med stor fördel användas i många konsumentprodukter, till exempel om man bygger ett tandborstimperium likt TePe. Men en av näringslivshistoriens märkligaste historier är den om plastcykeln Itera som uppfanns i slutet av 70-talet i Vilhelmina. Inte särskilt vacker eller smidig, men den var tänkt att räcka i eviga tider och sätta Sverige på kartan.

Projektet Börsens bartender började som en Twitterdiskussion mellan författaren, ekonomijournalisten och finansanalytikern Hans-Olov Öberg och chefredaktören på Affärsvärlden. Boken är en praktisk och användbar guide för cocktail-intresserade näringslivsmänniskor på flera olika sätt: här får du lära dig grunderna för en lyckad cocktail, vägen till tvättäkta cocktailnörderi och därtill hyllas ett 40-tal näringslivsfenomen.

Man lät fotografera Jimmie Carter, dåtidens amerikanske president på ett exemplar och förberedde även en rejäl export till Kina. Det senare gick i stöpet då cykeln var alldeles för stor och tung för de tilltänkta konsumenterna. Dessutom var kvaliteten litet tveksam. Ramen blev helt enkelt för mjuk och därtill sprack plasten efter ett tag. Men en storvulen idé var det. Fast galen.

Den här veckan bjuder Börsens Bartender på drinken Itera.

RECEPT ITERA

• 4 cl nybryggd stark espresso
• 3 cl absinth
• 4 dash angostura

Rör ingredienserna med is och sila upp i lågt cocktailglas. Dekorera med myntablad och trampa iväg mot en ljusnande framtid!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco