Verkstad i topp på urstark börs

Kurserna på Stockholmsbörsen visar tilltagande styrka på torsdagseftermiddagen i spåren av att industrijättarna Alfa Laval och Atlas Copco stiger efter sina rapportsläpp. Sentimentet får också stöd från optimism kring utvecklingen i Grekland.

SIX Generalindex hade klockan
14.30 ökat 1,9 procent till 515. Omsättningen var 11,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Efter torsdagens intensiva
rapportflöde handlas indextunga bolag inom bank- och industrisektorn i positivt territorium på eftermiddagen.

I banksektorn redovisade Swedbank
ett räntenetto i linje med förväntningarna. De totala intäkterna var lägre än väntat men likaså var kostnaderna.

Även sektorkollegan Nordea
redovisade ett räntenetto som förväntat, likaså K/I-kvoten. Efterfrågan på bolån uppgavs vara god medan efterfrågan från företagskunderna minskade något.

Swedbank-aktien stiger 0,9 procent
och Nordea ökar 1,1 procent. Vidare ställs SEB upp med 0,7 procent och Handelsbanken ökar 0,3 procent.

Atlas Copco redovisade en
omsättning och ett rörelseresultat strax under förväntningarna medan orderingången var bättre än konsensus. Bolaget sade samtidigt att det förväntar sig en sammantaget högre efterfrågan på kort sikt. Aktien rusar 8,5 procent.

SCA släppte vid lunchtid stark där
det justerade rörelseresultatet och omsättningen överträffade förväntningarna med 4 respektive 13 procent. Här stod ett högre pris/mix, volymer och kostnadsbesparingar bakom uppgångarna. SCA-aktien är upp 3,9 procent.

Sedan tidigare rusar Alfa Laval
kring 10 procent efter att bolaget under morgonen vida slagit förväntningarna för såväl försäljning och resultat, delvis med hjälp av en bättre utveckling än väntat inom Marin och Diesel.

Intrum Justitia stiger 2,2 procent
med bidrag av att resultatet före skatt för andra kvartalet uppgick till 405 miljoner kronor, 12 procent högre än väntat enligt SIX enkät.

Nordnets resultat och intäkter var
marginellt över förväntningarna, medan räntenettot missade något. Aktien klättrar 1,3 procent.

Wallenbergägda Investor redovisade
ett substansvärde om 367 kronor per aktie den 30 juni. Vid årsskiftet var substansvärdet 343 kronor per aktie. Aktien ökar 2,4 procent.

Läkemedelsbolaget Sobi
överträffade förväntningarna för såväl omsättning som resultat och steg 3,4 procent. Därtill höjde bolaget helårsprognosen för både försäljning och marginaler. Sobi ställs upp med 3,2 procent.

Lifco såg en intäktstillväxt på 24
procent under det andra kvartalet. Resultatet före skatt ökade samtidigt med 43 procent till 314 miljoner kronor. Aktien stiger 8,7 procent.

Haldexs intäktstillväxt under det
andra kvartalet låg på 15 procent, mot väntade 21 procent. Även resultatet var under förväntningarna. Aktien backar 0,2 procent.

Eniro fick ett svalt mottagande av
marknaden och rasar 21 procent dels i spåren av en nedskrivning av immateriella tillgångar om drygt 1,1 miljarder kronor, vilket aviserades i maj. Vidare minskade Ebita-resultatet och intäkterna kraftigt. Därtill meddelade Staffan Persson, en av de större ägarna i Eniro, att han lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot med effekt i dag av personliga skäl.

Ytterligare ett mindre bolag som
rapporterat är Uniflex, som är dagens största börsvinnare med ett kurslyft på 16 procent. Bolaget rapporterade ett rörelseresultat på 12 miljoner kronor jämfört med fjolårets nollresultat.

Sent på onsdagskvällen röstade
Greklands parlament ja till det föreslagna reformpaketet med klar majoritet. Ett godkännande var villkoret för att samtal om det tredje räddningsprogrammet, värt cirka 86 miljarder euro, ska kunna starta. Samtidigt pressas premiärminister Alexis Tsipras nu bland de egna och förväntas avisera en regeringsombildning under torsdagen, enligt källor.

På eftermiddagen uppgav Österrikes
finansminister Hans Jörg Schelling att Europeiska centralbanken kommer att höja taket för nödlånefaciliteten, ELA, till grekiska bankerna.

På fredagen ska tyska underhuset
Bundestag rösta om huruvida man ska godkänna påbörjade förhandlingar. IMF:s ordförande Christine Lagarde har återigen påtalat behovet av omstruktureringar av Greklands skulder, medan den tyske finansminister Wolfgang Schäuble upprepat att en nedskrivning är uteslutet.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

515    

+1,9   

+13,0

OMX Stockholm 30            

1635    

+2,1   

+11,6

SIX Return index             

963    

+1,9   

+16,6

SIX Sverige cykliskt 15      

457    

+2,5   

+14,8

SIX Sverige defensivt 15     

530    

+0,9   

+17,9

SIX Volatilitetsindex       

14,9   

-14,6    

-4,5

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.