Verkstadsaktier i botten på börsen

Stockholmsbörsen sjönk under fredagsförmiddagen efter de senaste åtta dagarnas uppgångar.

En högre svensk inflationstakt än väntat stärkte kronan samtidigt som börsnedgången att tilltog. Sämst utveckling hade verkstadsaktier medan defensiva aktier stod emot bättre.

Vid klockan 11.50 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,9 procent till nivån 1.584. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var tyska DAX ner 0,6 procent medan CAC40 klarade sig något bättre med en nedgång på 0,2 procent.

Den svenska KPIF-inflationen steg 2,1 procent i maj jämfört med föregående år, vilket var högre än vad analytikerna i Infront Datas sammanställning hade räknat med. Kronan stärktes något mot både euron och dollarn på statistiken, samtidigt tilltog nedgången på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30-indexet klarade sig defensiva aktier bäst, och högt upp i listan syntes Essity och Astra Zeneca som båda handlades kring oförändrade nivåer jämfört med torsdagens stängningskurs.

Skanska tillhörde en av få aktier som noterades för en uppgång när aktien steg 0,1 procent. Byggbolaget har sålt en kontorsfastighet i Helsingfors, Finland för cirka 1,4 miljarder kronor som kommer att bokföras i det andra kvartalet 2019.

I motsatt ände av index syntes en rad verkstads- och industriaktier, där ABB backade 1,9 procent. Oddo Securities har sänkt sin rekommendation för automationsbolaget till minska från tidigare neutral.

Även SKF, Ericsson och Atlas Copco var ner mellan 1,5 och 1,9 procent.

Priset i Volkswagens erbjudande om aktier i lastbilsbolaget Traton kommer att ligga i intervallet 27-33 euro. Det skulle ge ett börsvärde på motsvarande cirka 145-177 miljarder kronor. Bolaget, där både Scania och MAN ingår kommer att noteras i Frankfurt och Stockholm.

Lundin Petroleum har fått se sin rekommendation höjd till köp från neutral av Goldman Sachs. Aktien belönades med en uppgång på över 2,9 procent. I Lundinfamiljens portfölj avancerade även Lundin Gold 3,7 procent. Fortsatta oroligheter fick guldpriset att återigen stiga på fredagen och befinner sig nu nära den högsta nivån på fem år.

I bettingsektorn tillhörde Net Ent vinnarna med en uppgång på drygt 4 procent till 31 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs till 50 kronor från tidigare 45 kronor med en upprepad köprekommendation för kasinounderleverantören, vars aktie har pressats ner över 30 procent sedan det svaga bokslutet i februari.

Utbildningsföretaget Academedia har beslutat att slå samman sina cirka 250 förskolor i Sverige, Norge och Tyskland till ett nytt segment. I det nya segmentet ska 10-15 nya förskolor öppnas i Tyskland under 2019/20. Aktien backade 0,4 procent vilket var mindre än börsen som helhet.

Izafe, som handlas på First North, har tecknat avtal med en aktör i Italien för att ingå i vårdkonceptet Sempli Farma, vars syfte är att minska vårdkostnader och effektivisera det italienska sjukvårdssystemet. Aktien belönades med en uppgång på 11,2 procent.

Fastighetsbolaget Tingsvalvet gör premiär på Spotlight Stock Market. Senast betalt på 102:50 kronor innebar en uppgång med 2:50 krona jämfört med listningskursen på 100 kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här