Verkstadsaktier i topp på börsen

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelssession med lätt stigande kurser. Detta efter en ljummen handel på Wall Street under gårdagskvällen och blandad utveckling i Asien.
Verkstadsaktier i topp på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Efter en dryg timmes handel steg storbolagsindexet OMXS30 0,3 procent till nivån 1.621. Aktier till ett värde av 2,3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Också på kontinenten handlades börserna lätt uppåt. I geopolitiken har den brittiska regeringen ansökt hos EU om förlängning av brexitprocessen till och med den 30 juni.

Den stora näringslivsnyheten under morgonen är att Swedbanks ordförande Lars Idermark kliver åt sidan. Som skäl till sin avgång uppgav Lars Idermark att den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har medfört massmedial uppmärksamhet som inte är förenlig med hans vd-uppdrag i skogskoncernen Södra.

En extra bolagsstämma har utlysts. Det är dock oklart när. I Lars Idermarks ställe träder tidigare vice ordförande Ulrika Francke in.

En rad rekommendationer har gett eko bland storbolagen. Nordea har höjt riktkursen för gruvbolaget Boliden till 310 kronor från 290 kronor, med upprepad köprekommendation. Aktien klättrade till toppen av storbolagsindex, 1,8 procent upp.

DNB har höjt SKF:s riktkurs till 190 från 170 och Atlas Copco till 290 från 260. Köp upprepas för båda verkstadsaktierna, som steg 1,3 respektive 1,2 procent.

Riktkursen för ståltillverkaren SSAB:s A-aktie har sänkts till 55 kronor av Danske Bank, från 60 kronor. Köp upprepas. Aktien steg 1 procent.

Société Générale har höjt Swedbank till behåll från sälj. Riktkursen sänktes dock till 150 kronor från 185 kronor. Aktien var oförändrad.

UBS har sänkt Tieto till neutral från köp. Aktien backade 0,4 procent.

Kepler Cheuvreux har höjt AB Volvos riktkurs till 160 kronor från tidigare 140 kronor, med upprepad köprekommendation. Aktien steg 0,6 procent. Kepler har också tagit upp Alimak till bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 163 kronor. Aktien steg till 144:80 kronor, 4,2 procent upp.

Den största reaktionen för de aktier som fått rekommendationsförändringar stod dock Net Ent för. DNB:s sänkning av aktien till behåll från köp pressade aktien runt 8 procent. Bankens nya riktkurs sattes till 38 från 50 kronor. Aktien handlades kring 32:30.

Cloetta handlas utan 1:00 kronas utdelning. Aktien föll 1:10 kronor.

Bussbolaget Nobina redovisade ett rörelseresultat på 69 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018 (97), framgår av morgonens kvartalsrapport. Aktien backade 2,9 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell rasade 16 procent. Bolaget har nu fått information om att Nikola Motors inte planerar använda bolagets bränslecellstackar när det amerikanska bolaget inleder serieproduktion, framgick av ett pressmeddelande från Powercell på torsdagskvällen.

Episurf Medicals styrelse har beslutat att föreslå en kapitalanskaffning om 98,3 miljoner kronor genom en företrädesemission som till cirka 70 procent är säkerställd genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden, motsvarande ett belopp om 68,8 miljoner kronor. Aktien rasade över 30 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.