Viaplay
Viaplays styrelse kan ändras rejält – Canal+ och PPF vill ha fyra poster
Det framgår av ett uttalande från Aktiemarknadsnämnden som publicerades idag. I uttalandet offentliggörs ytterligare detaljer kopplade till Viaplays beslut att om att genomföra stora riktade emissioner till franska Canal+ och tjeckiska PPF.
Bland annat att de framtida nya storägarna har avsikten att ingå ett samarbetsavtal tillsammans efter emissionerna för att “reglera vissa aspekter av deras förehavanden i bolaget”.
När emissionerna väl genomförts kommer Canal+ och PPF att vardera äga 29,3% av B-aktierna i Viaplay. Bolagen vill använda sina ägarandelar för att se till så att styrelsen utökas till nio personer inklusive styrelseordföranden. För tillfället består styrelsen av fem personer.
Canal+ och PPF vill även ha två styrelseposter vardera i Viaplay:
“Så länge en Part innehar värdepapper motsvarande 15,0–29,9% av det totala antalet röster i bolaget, ska styrelsen innehålla två (2) styrelseledamöter utsedda av sådan Part, och (ii) så länge en Part innehar värdepapper motsvarande 10,0–14,9 procent av det totala antalet röster i bolaget, ska styrelsen innehålla en (1) styrelseledamot utsedd av sådan Part”, står det om samarbetsavtalet.
De personer som utses av Canal+ och PPF kommer inför varje styrelsemöte försöka ha en gemensam linje i de frågor som tas upp i styrelsen. Viaplays revisionsutskott och ersättningsutskott ska även innehålla en styrelseledamot utsedd av Canal+ respektive PPF.
Enligt Aktiemarknadsnämnden är samarbetsavtalet inte utformat på ett sådant sätt att Canal+ och PPF kan anses vara närstående till varandra, varför ett budpliktsbud inte kommer vara aktuellt. Det var för att säkerställa att undvika budplikt som nämnda bolag givit nämnden informationen om det planerade samarbetsavtalet.
Kommer inte sälja eller köpa fler aktier
Enligt det framtida avtalet ska Canal+ och PPF ingå lock up-avtal. Det innebär att parterna inte kommer sälja aktier under två år efter att samarbetsavtalet ingåtts. Undantaget är vid offentliga uppköpserbjudanden. Efter att de två åren passerat får bolagen sälja två procent av sina innehav per kalenderår.
Samarbetssamtalet ska även inkludera en så kallat “Stand still-bestämmelse”, med vilket menas att parterna under en tvåårsperiod åtar sig att inte köpa fler aktier i Viaplay efter att emissionerna genomförts.
Har Viaplay följt god sed på aktiemarknaden?
Det kan diskuteras om Viaplay i samband med sitt emissionsbeslut följt Aktiemarknadsnämndens krav på god sed vid beslutet om de riktade emissionerna och företrädesemissionen. Enligt kraven om god sed ska bolag som genomför en riktad emission tydligt motivera varför man gör avsteg från företrädesrätten.
Viaplays motivering är att man genomfört en utvärdering av sina alternativ och kommit fram till att full teckning inte kan uppfyllas i avsaknad av tecknings- och garantiåtaganden. Detta ska enligt bolaget både bero på kapitalbehovets storlek och tidsaspekten.
“Följaktligen anser styrelsen att den föreslagna företrädesemissionen, som kompletteras av den riktade nyemissionen, är det enda sättet för Viaplay Group att tillförlitligt kunna anskaffa de 4 miljarder SEK som krävs i kontant kapitaltillskott.”
Argumentationen är inte vattentät. De riktade emissionerna hade exempelvis kunnat omvandlas till garantiåtaganden i en företrädesemission, vilket givit aktieägarna möjligheten att inte bli utspädda. Och gällande att snabbt få tillgång till kapital anger Viaplay själva att pengarna från de riktade emissionerna och företrädesemissionen är planerad att komma in samma dag, den 9 februari.
Afv har varit i kontakt med Aktiemarknadsnämnden som inte har några kommentarer eftersom de inte fått någon framställan från marknaden om Viaplays emissionsbeslut.
Skarp kritik mot styrelsen
Afv:s chefredaktör Peter Benson har i en krönika tidigare riktat skarp kritik mot styrelsen i Viaplay för deras sätt att hantera bolaget. Bland annat för att den riktade emissionen är ett stort avsteg från aktiebolagslagens princip om likabehandling av alla aktieägare.
“Styrelsens beslut att göra en riktad emission på 3,1 miljarder aktier motsvarar därmed en värdeöverföring på 1,7 miljarder kronor genom att den största emissionen är riktad istället för rättvist fördelad på samtliga ägare”, skrev Benson då och menade att styrelsen skulle stämmas på allt de ägde.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.