Vinstras för Ryanair

Svagt kvartal för flygbolaget.

Lågprisbolaget Ryanairs nettoresultat föll drygt 20 procent till 243 miljoner euro under det brutna räkenskapsårets första kvartal, april-juni. Det framgår av delårsrapporten och är i linje med bolagets prognos.

Biljettpriserna föll med 6 procent men det motverkades av att icke-biljettrelaterade intäkter steg.

De två svagaste marknaderna var Tyskland och Storbritannien. I den förstnämnda har Lufthansa kunna sälja prissänkta biljetter efter att ha köpt Air Berlin medan resandet i Storbritannien hämmas av brexit, enligt Ryanair.

Leveranserna av Ryanairs första 5 B737-Max-plan har försenats till “antagligen tidigast januari” och Ryanair räknar nu med att ta emot bara 30 MAX-leveranser till sommarsäsongen 2020, mot tidigare 58, vilket kommer att sänka tillväxttakten för sommaren 2020 från 7 till 3 procent.

Bolaget behåller sin prognos om en i stort sett oförändrad vinst före skatt för hela räkenskapsåret 2020 och att den hamnar i intervallet 759-950 miljoner pund.

“Nuvarande svagt biljettläge har fortsatt in i andra kvartalet (juli-september, reds anm) och vi räknar med att biljettpriserna sjunker cirka 6 procent under försa halvåret”, heter det.

För helåret spår Ryanair att biljettpriserna landar i lägre delen av intervallet minus 2 till plus 1 procent. Bolaget räknar med att trafiken växer med 7 procent till över 152 miljoner passagerare, något lägre än tidigare guidning på grund av Boeing Max-leveransförseningarna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här