Virusoro tynger Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen utvecklades svagt på fredagen i likhet med de europeiska börserna i spåren av att spridningen av coronaviruset ökat i Sydkorea.

Strax före klockan 12 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.891. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 6,6 miljarder kronor. I Frankfurt och Paris var motsvarande index ner mellan 0,1 och 0,3 procent.

Bland storbolagen stod defensiva aktier emot nedgången bäst, med uppgångar för Astra Zeneca och Getinge på omkring 1 procent. Även H&M gick starkt, i likhet konkurrenten Inditex. Den svenska klädjätten steg också närheten av 1 procent.

Industribolagen pressades längre ned i listan av den tilltagande oron för coronavirusets spridning, och Atlas Copco och Sandvik var ner 1,5 procent.

Autoliv med omkring 18 procent av sin försäljning i Kina backade 1,6 procent. Bilförsäljningen i landet har fallit rejält de senaste veckorna i spåret av coronavirusets utbredning, men nu går utvecklingen till synes åt rätt håll, sade Auolivs vd Mikael Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Powercell var mest omsatta aktie på Stockholmbörsen när aktien svängde mellan uppgång och nedgång. Vid lunch stod kursen 0,2 procent högre. Detta efter torsdagens nedgång på 10 procent efter de senaste veckornas kraftiga uppgångar.

Även strålterapibolaget Elekta var högt omsatt och återhämtade något i kölvattnet av torsdagens svaga delårsrapport där orderingången överraskade på nedsidan. Pareto Securities har sänkt sin rekommendation till behåll medan SEB Equities har höjer sin till köp. Aktien, som handlas exklusive halvårsutdelningen 0:90 krona, var upp 0,6 procent till 110 kronor.

Utanför storbolagens sfär har rapportfloden strömmat vidare, där e-handelsbolaget Boozt stärktes närmare 16 procent efter att ha redovisat ökad omsättning och resultat samt något högre bruttomarginal för det fjärde kvartalet.

Kläd- och inredningsbolaget Lexington, som är listat på First North, redovisade högre rörelseintäkter det fjärde kvartalet, medan ebitda-resultatet var i linje med föregående år. Aktiemarknaden satte båda tummarna i vädret och handlade upp aktien 57 procent.

I klädsektorn gick rapporterande Björn Borg i motsatt riktning och tappade nästan 9 procent efter en rapport som var åt det svagare hållet och som bjöd på sänkt utdelning.

Nedåt var det även för bygghissbolaget Alimak som föll 5,6 procent. Resultatet i det fjärde kvartalet var svagare än analytikernas prognos enligt Infront. Bolaget upplever samtidigt problem med transport av insatsgods och maskiner ut till kunderna i spåren av coronavirusutbrottet.

Gruvbolaget Lundin Minings ebitda-resultat för det fjärde kvartalet var däremot högre än analytikernas förväntan. RBC lyfter fram bolagets starka balansräkning och kassaflöde, men menade att mycket av informationen var känd sedan tidigare och flertalet prognoser upprepades. Aktien sjönk 1,6 procent.

Lundin Gold har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat och aktien var upp 3,5 procent. Guldpriset som har stigit på sistone i spåren av coronaviruset fortsatte också upp närmare 1 procent på fredagen.

Livevideobolaget Bambuser klättrade 7,7 procent efter ett kommersiellt avtal med skönhetskedjan Kicks för att implementera Live Video Shopping på Kicks e-handel.

Catena Media adderade drygt 9 procent till torsdagens uppgång på 7,3 procent i spåren av bolagets kvartalsrapport. Flera analytiker har justerat ner sina riktkurser för affiliatebolaget, men är överlag positiva till bolagets underliggande trend.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.