Volvo Cars ägare Geely har bolag i skatteparadis

Biltillverkaren Volvo Cars storägare Geely, som efter börsintroduktionen kommer äga 78,4 procent av bolaget, har tre bolag inom koncernen registrerade på skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna. Det skriver SVT Nyheter.
Volvo Cars-ägaren Geely har tre bolag inom koncernen registrerade på skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna
Li Shufu, grundare av Geely och styrelseordförande i Volvo Cars.

Volvo Cars gjorde en rörelsevinst på cirka 13 miljarder kronor första halvåret i år, samtidigt har bolaget totalt fått permitteringsstöd om cirka 0,5 miljarder kronor under pandemin.

– När man har fått offentliga stöd är det ju extra viktigt att man hela tiden är fullt transparent hela vägen bak. Skattepengar som vi har betalt till Volvo kan hamna hos kinesiska staten. Vi vet inget om det, säger riksdagsledamoten Ola Möller (S) till SVT Nyheter.

Han vill dock inte avråda investerare att teckna aktier i bolaget.

– Jag tänker inte säga att de som investerar i ett svenskt fint industriföretag som Volvo gör fel.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco