Wal-Mart sänke på Wall Street

USA-börserna utvecklades svagt på onsdagen med Wal-Mart som största sänke efter en försäljningsvarning.

Halvledaraktier gick emot strömmen på konsolideringsutsikter i sektorn. Marknadsräntorna föll kraftigt efter att Feds Beige Book avslöjat att USA-ekonomin utvecklades i blygsam takt från mitten av augusti till början av oktober.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned 0,9 procent till 16.925. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,5 procent till 1.994 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 0,3 procent till 4.783.

”Marknaden startade veckan i ett ganska överköpt läge. Med de delårsrapporter vi sett hittills blir det lite motvind”, säger Bruce Bittles, investmentstrateg vid RW Baird, till CNBC.

Den tioåriga räntan var 8 punkter lägre vid 1,98 procent samtidigt som trettioåringen stod 5 punkter lägre vid 2,84 procent.

Den amerikanska ekonomin fortsatte expandera i blygsam takt i mitten av augusti till början av oktober, enligt Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book.

Flera distrikt hävdade att den starka dollarn dämpade tillverkningsaktivitet och turistutgifter. Affärsmän i hela USA var ändå generellt optimistiska om den närmaste tidens utsikter. Konsumtionen växte i måttlig takt under perioden. Tillverkningen var blandad men generellt svagare. Priserna var stabila i hela landet.

Wal-Mart Stores har sett en starkare än väntad påverkan av valutarörelser vilket för med sig att nettoförsäljningen under innevarande räkenskapsår, som slutar i januari 2016, bedöms bli relativt oförändrad. Vidare planerar Wal-Mart för tunga investeringar under räkenskapsåret 2017.

”Som en följd av dessa investeringar räknar vi med att vinsten per aktie kommer att sjunka med mellan 6-12 procent under räkenskapsåret”, sade Wal-Marts vice vd Charles Holley.

Wal-Mart-aktien gick ned 10,0 procent.

Andra detaljhandelsaktier drogs med ned. Target tappade 3,5 procent, Best Buy 6,0 procent och Sears 3,0 procent.

Chipföretaget Fairchild Semi letar en uppköpare till bolaget. Den information ficka aktien att rusa 15,6 procent.

Analog Devices och Maxim ryktas utforska en fusion av de två halvledarföretagen. Analog stärktes 8,9 procent och Maxim 10,4 procent.

Caterpillar kommer att behålla kvartalsutdelningen på nivån 77 cent per aktie. Företaget hänvisar till att kraftfulla kostnadssänkningar motverkar en utmanande försäljningsmiljö. Aktien avancerade 0,8 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing dök 4,3 procent efter att Delta Air Lines kommenterat utbuds/efterfrågedynamiken på marknaden för Boeings modell 777. Delta Air Lines räknar med att flygplanspriserna kommer att sjunka på världsmarknaden under de närmaste åren.

Intel rapporterade efter stängning i går ett resultat som överträffade marknadens prognoser. Både intäkter och resultat föll i spåren av en allt tuffare PC-marknad. En ljuspunkt för bolaget var datacenter-affären som växte med 8 procent, även det ungefär i linje med förväntningarna. Aktien förbättrades 2,4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.