Wallenbergarnas gymnasium
Peder Sager Wallenberg, adoptivson till gamle Jacob Wallenberg och en av klanens mest tillbakadragna medlemmar, planerar att starta gymnasieskola på Värmdö utanför Stockholm. Planerna en förlängning av pionjärprojektet Lemshaga Barnakademi, även det på Värmdö, som startades 1995.
”Att en dag starta gymnasium låg i planerna redan då, vi ville ha en skola där vi kunde fortsätta följa Lemshaga-eleverna”, säger Jill Nilsson, som tidigare startat såväl Fredrikshovs Slottsskola som Lemshaga och som nu är VD för stiftelsen Carpe Vitam – som i sin tur sorterar under Peder Sager Wallenberg Charitable Trust. Arbetsnamnet är ”Kunskapshamnens gymnasium” och tillståndet för att dra igång verksamheten är redan klart. Skolstarten beräknas till hösten 2002. ”Vi letar som bäst efter lämpliga lokaler tillsammans med Värmdö kommun som är djupt involverade i projektet, delvis för att de inte har någon egen gymnasieskola. Vi räknar med att kunna ta 250 elever och intagningarna kommer att ske precis som vanliga skolor. Skolan är till för alla och även om vi naturligtvis hoppas att Lemshaga-eleverna ska kunna fortsätta, men ytterst hänger det på deras betyg”, säger Jill Nilsson.
Skolans inriktning kommer att vara baserad på ett samhällsvetenskapligt program, med olika inriktningar mot ämnen som bild och musik. Det övergripande temat är dock att integrera IT och media i undervisningen på ett sätt som inte görs i vanliga skolor.
”Vi kommer inte att ha vanliga klassrum och schemalagda lektioner, utan vill att lärandet ska ske utanför skolans väggar. Man kan inte isolera ämnen som IT och media från resten av undervisningen utan måste jobba med dem parallellt. Att det ger den bästa inlärningseffekten är åren med Lemshaga ett tydligt facit på.”
Jill Nilsson räknar inte med några större investeringar för att dra igång verksamheten, men utesluter inte i ett senare skeden ytterligare samarbeten med det lokala näringslivet. ”Målet är att kunna driva skolan med vanlig skolpeng. Initiala kostnader runt uppstarten kommer Carpe Vitam att stå för men jag räknar med att de håller sig runt drygt en miljon kronor.”
Carpe Vitam får årligen cirka 30 Mkr från den ideella stiftelsen Charitable Trust, som Peder Sager Wallenberg instiftade 1993 genom att avsätta enligt uppgift 700 Mkr av sin privata förmögenhet. Under denna sorterar även investmentbolagen Lingfield, Tallard BV samt Infologix, genom vilka han gjort tunga investeringar i utbildnings- och IT-bolag.
Utbildningsdelen är också den del han själv sägs brinna mest för. Kanske inte minst för att han har åtta egna barn, alla med sina beskärda år i det svenska utbildningsväsendet. ”Peder har ett gediget intresse för barn, utbildning och kultur och är övertygad om att inlärning kan ske via flera kanaler och sinnen än som används i traditionell undervisning. När vi åker på studiebesök i olika delar av världen eller deltar i forskningssymposier i ämnet är han alltid med”, säger Jill Nilsson.
Bland de innehav som hittills låtit tala om sig finns amerikanska internetbyrån Nuforia, som under förra året gick upp i Redsky Interactive varav man idag äger 10 procent. Även innehavet i One Travel.com har sålts av till bland andra Terra Lycos och idag återstår 17 procent av bolaget i hans ägo. Via Infologix var Peder Sager Wallenberg även med på hörn i när forskningsföretaget Tularik, där finansmannen Martin Ebner gjort lyckade klipp, gick till börsen. Bland de större kvarvarande innehaven finns amerikanska konsultgruppen Concours Group, där Peder Sager Wallenberg står som ägare till 40 procent.
Den svenska delen av företagsgruppen innefattar såväl startups som Echoo Industries och Appeal Software och intressen i bolag på Stockholmsbörsen. Tyngsta innehavet är i Minidoc och är värt knappt 40 Mkr, därefter kommer 15 procents ägarandel i EBP, värd 7,5 Mkr samt en fem procent stor post i Smarteq, värd 3,7 Mkr.
Från 1999 och fram tills nyligen var han även storägare i konsultföretaget Cybercom, som en följd av deras förvärv av webbyrån Pir som startades inom ramen för Lingfield. Enligt SIS Ägarservice Peder Sager Wallenberg nyligen även sålt ut sitt 11 procent stora innehav i fastighetsbolaget Realia, värt cirka 75 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.