Warren Buffett säkrar portföljen

Buffetts kassa växer. Är det läge att ta rygg på Oraklet från Omaha?

Warren Buffetts investmentbolags Berkshire Hathaway håller just nu ungefär 130 miljarder dollar i cash. Det är visserligen mindre än de 200 miljarder dollar som Buffett har investerat i bolagsfavoriter som Coca-Cola och Apple. Men Berkshire Hathaways kassa är större än det än gång var. Det skriver The Motley Fool.

Buffett har byggt upp en förmögenhet på runt 90 miljarder dollar genom att köpa när andra investerare är ängsliga. Men andelen likvida medel i förhållande till investerat kapital visar på att till och med Buffett har svårt att hitta köptillfällen.

Det är förståeligt. De amerikanska marknaderna noteras på rekordhöga nivåer och Buffett har svårt att hitta värde. Han investerar efter devisen att köpa kvalitetsbolag till rimliga priser, snarare än att köpa rimliga bolag till billiga priser.

Men detta är inte första gången Buffetts reda pengar växer. Just före it-kraschen kring millennieskiftet och sedan igen, precis innan finanskrisen bröt ut 2007. Trots att Oraklet från Omaha säger sig vara emot att ”tajma marknaden”, så verkar han vara väldigt bra på det.

Borde då svenska investerare göra samma sak? Det är svårt att säga. Visserligen är Stockholmsbörsen högt värderad, men vi har inte bolagsvärderingar som ens är i närheten av FAANG-värderingarna i USA. Dessutom går eventuell aktieutdelning förlorad när aktier byts ut till likvida medel.

Det är dock svårt att argumentera emot att i alla fall hålla en del krut torrt. Senast idag, fredag, skrev banken SBAB att amorteringskraven redan fått bestående effekter på bostadsmarknaden och varnade för en ny 1990-talskris.

I samband med årsdagen för Lehman-kraschen tidigare i september berättade fondförvaltaren Sean George att han trior att en ny kris lurar runt hörnet. Han tror den kommer komma från den passiva indexförvaltningen.

– Nästa riktiga kris kommer från algoritmerna. Får vi något som spökar till det med Trump eller handelsavtalen, i kombination med att nåt slår fel i algoritmerna, så kan vi få en riktig flash crash, sa han till Affärsvärlden då.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.