WM-data: Falnande kursraket

Ska WM-dataaktien värderas upp i nivå med de utländskakonkurrenterna eller värderas ner i nivå med de svenska?Affärsvärlden tror på det senare.

Med en uppgång på hela 60 procent sedan årsskiftet tillhör IT–tjänsteföretaget WM-data en av vinterns kursraketer på börsen.Den stora kursuppgången har flera förklaringar:Bolagets bokslut var betydligt bättre än förväntningarna.Vinsten landade på 570 miljoner, att jämföra med analytikernasgenomsnittliga vinstprognos på cirka 500 miljoner. Det harspekulerats i att bolagets vinstmarginaler var på väg ner, samtatt WM-data drabbats extra hårt av branschens högapersonalomsättning. Den oron kom helt av sig med bokslutet.Investmentbanken Morgan Stanley tog i februari in WM-data i sittsvenska index. Många utländska förvaltare använder indexet somriktmärke för sina portföljer, vilket gör att de köpte på sigaktier i WM-data.

BÖRSEN UPPVÄRDERAR ÅTERFÖRSÄLJAREWM-datas återförsäljare, Owell, fick härom veckan flera storaorder från företag som utnyttjar nya, fördelaktiga, skattereglerför datorköp till personal. Förhoppningar om att de nya reglernadrastiskt ska öka PC-försäljningen i Sverige har lett till enuppvärdering av hela återförsäljarsektorn på Stockholmsbörsen.Det är dock inte bara WM-data som har värderats upp av börsensIT-konsulter. I genomsnitt har ett ovägt index med börsens IT–konsulter stigit runt 45 procent sedan årsskiftet. Framför alltsom en följd av överraskande starka bokslutsrapporter ochflertalet köpanalyser på marknaden.

KÖPSPEKULATIONERSektorn har också värderats upp ordentligt i hela Europa.Framför allt är det de stora bolagen som leder uppgången,exempelvis franska Cap Gemini och finska TT Tieto. Det berorbland annat på att de större bolagen spås leda denomstrukturering av marknaden som det har spekulerats om en tid.Det blir allt viktigare att finnas på flera marknader för attbli attraktiva som samarbetspartners för de multinationellaföretagen. Storlek är också viktigt för att bli så bred sommöjligt, och erbjuda alla olika delar inom IT-området. Därförspekuleras det i att små och medelstora konsulter köps upp av destörre konkurrenterna.

Vidare bedöms de stora IT-konsulterna klara en eventuell nedgångi marknaden bättre än de små- och medelstora. De har störrefinansiella resurser och har lättare att flytta folk tillområden där efterfrågan är starkare.

WM-data, som är störst i Norden på sitt område, har följt medsina utländska konkurrenters uppvärdering. Idag är till och medbolaget högst värderat av IT-konsulterna på Stockholmsbörsen meden vinstmultipel på 39, baserat på Affärsvärldens prognos för1998, som ligger ungefär mitt i spannet av analytikernasvinstprognoser. Det är knappast befogat. Det är givetvis svårareför WM-data att växa från sin höga omsättning än de mindresvenska konkurrenterna, i alla fall inte på kort- och medellångsikt. Marknaden är överhettad och IT-konsulternas stora utmaningligger i att hitta personal.

INTE SÅ RENODLADVidare är runt 45 procent av WM-datas omsättning knuten tillhårdvaruförsäljning, till skillnad från de andra konsulterna somär mera renodlade. Återförsäljarna lider av hårt pressademarginaler och är betydligt lägre värderade än IT-tjänsteföretag,även efter de senaste veckornas uppvärdering på börsen. På sikthoppas WM-data att kombinationen tjänster och hårdvara kan gepositiva synergier. Det är dock svårt att se att det skullekunna leda till en högre värdering.

Affärsvärlden har en tid varit skeptisk till börsens värderingav IT-konsulter (se branschanalys i Affärsvärlden nr 10). Några,men långt ifrån alla, kommer att klara de krav på vinsttillväxtsom ligger i dagens kurser. Det gäller i synnerhet WM-data, varsaktie alltså fått konstgjord skjuts av utlänningarnas intresseför stora IT-konsulter.

LÄGRE ÄN KONKURRENTERNAÅ andra sidan är WM-data lägre värderat, i förhållande tillvinsten, än flera utländska konkurrenter. De flesta utländska IT–konsultjättarna har högre p/e tal för 1998 än WM-data,exempelvis Cap Gemini (53), engelska Logica (42) och franskaSema Group (51). Det finns en chans att WM-data värderas upp ideras nivåer om utländska institutioner fortsätter att köpa.Fundamentalt finns det dock inget som talar för en uppgång.Utifrån Affärsvärldens tillväxtantaganden, som inte skiljer signämnvärt från analytikernas, är WM-dataaktien övervärderad medminst 20 procent.

BILDTEXT: Med en kursuppgång på 60 procent i år är riskenuppenbar att raketens bana ändras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.