WSJ: Om historien har rätt har börsen mer fallhöjd

Aktiekurserna pekar nedåt, men de är fortsatt dyra och S&P 500 har gott om utrymme att falla om man följer historien. Det skriver Wall Street Journal.
WSJ: Om historien har rätt har börsen mer fallhöjd - trader-borskrasch-affarsvarlden-700_binary_6888162.png
Starten på 2022 är den sämsta på över ett halvt decennium, men trots detta är börsen fortsatt dyr enligt vissa mått, enligt affärstidningen.

S&P handlas till ett P/E-tal på 16,8 för de kommande året, enligt Factset. Det är över snittet för de senaste 20 åren, men ned från toppen den i september 2020 som var vid 24,1.

Michael Mullaney, chef för analys på Boston Partners, en aktör som förvaltar 91 miljarder dollar, menar att S&P 500 är okej värderat givet nuvarande räntor. Men han väntar sig att börsen fortsätter att backa i takt med att Federal Reserve bekämpar inflationen. S&P väntas enligt honom handlas runt 15 mot slutet av åtstramningskampanjen från centralbanken. I en recession kan värderingen sjunka mot 13-14 gånger.

Citigroup menar att börsen befunnit sig i en bubbla, men att man nu tar sig ur den. Fallhöjden är dock inte lika hög som under dotcom-krisen.

Marginaler är ett annat område som aktörer tittar på. Dessa låg vid höga 12,3% i det första kvartalet, vilket är högre än snittet för de senaste fem åren vid 11,2%. Eric Lynch, chef för kapitalförvaltaren Scharf Investments, menar att det är osannolikt att “peak marginaler” kan fortsätta.

En ytterligare faktor är att företagen i den här rapportsäsongen uppgett “svag efterfrågan” i en takt som inte uppmätts sedan 2020, enligt en undersökning från Bank of America Global Research.

Wall Street Journal drar slutsatsen att värderingen av börsen blir högre om vinsterna blir en besvikelse framöver, vilket i så fall kan driva ned aktiekurserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.