Zeteco: Vänta inte på ett bud

Zeteco ska inte köpas på förväntningar om ett bud från finskaPartek, utan på helt egna meriter.

Vilka avsikter har egentligen den finska verkstadskoncernenPartek med sitt inhopp i OTC-noterade Zeteco? Nyligen köptePartek en del av Atles Zetecoinnehav motsvarande 9 procent avaktierna och 16 procent av rösterna. Därtill har finnarna fåtten option att senast i början av maj köpa resterande del avAtles Zetecoaktier. Utnyttjas denna kommer Partek upp i närmareen fjärdedel av aktierna och drygt 40 procent av rösterna iZeteco. Partek slipper därmed bjuda på resterande aktiereftersom förslaget om budplikten inte träder i kraft förrän vidhalvårsskiftet.

Industriella motiv

Onekligen är det lätt att dra paralleller till trucktillverkarenKalmar där Partek klev in som huvudägare sommaren 1997. Idecember lade de ett bud på resterande aktier som anses vara påtok för snålt men finnarna vägrade höja prislappen.Såväl köpet av Kalmar som köpet av Zeteco har industriellamotiv. Parteks strategi är också att bli starkare inom såvälcontainerhantering som lasthanteringsutrustning för lastbilar.Tanken är att tillsammans med övriga ägare utveckla Zeteco.Zetecos lyftok för att hantera containrar kompletterar Kalmars(Parteks) tillverkning av truckar och kranar förcontainerhantering. Zetecos dotterbolag SMZ, som är störst ivärlden på bakgavellyftar till lastbilar, passar väl ihop medParteks tillverkning av lastbilskranar och bakgavellyftar. Härpassar förmodligen även Zetecos affärsområde lastbilspåbyggnader(tippflak och lastväxlare) in.Men mot bakgrund av hur Partek agerat tidigare, läsKalmaraffären, ska nog börsen i varje fall inte i första tageträkna med ett bud på hela Zeteco. Dessutom räcker detfortfarande med 50 procent av rösterna för att Partek ska sittai förarsätet, även om det inte genererar några kassaflöden. Menuppenbarligen har man även så här långt klarat sig utankassaflöden från Kalmar. Skulle Partek mot förmodan ganska snartkomma med ett bud på resterande Zeteco får nog aktieägarna räknamed ett sniket sådant.

Ändå är Zetecoaktien intressant och det på helt egna meriter.Stigande världshandel samt ändrade transportmönster, allt mergods fraktas i containers, detta gör att produkter ochutrustning riktade till transportsektorn stadigt växer. Därtillhar Zeteco starka varumärken och är marknadsledande på en globalmarknad inom sina specialiserade nischer. Gemensamt för bolagetsolika affärsområden är svetsade stålkonstruktioner, hydraulikoch elektronik. Synergierna finns främst inom produktion ochproduktionstekniken samt inköp.Zeteco förväntar sig, trots att Asien har långt kvar innanregionen återhämtat sig till fullo, en ökning av faktureringen1999. De asiatiska länderna svarade för sju procent avkoncernomsättningen i fjol. För att kunna möta en stigandeefterfrågan på lyftok till containers investeras nu i ökadproduktionskapacitet i Malaysia.Efter samgåendet med SMZ för ganska precis ett år sedan ärbakgavellyftar till lastbilar Zetecos största affärsområde (55procent av koncernens omsättning 1998). I Sverige ochCentraleuropa är marknaden för bakgavellyftar i stort sett mogenmedan USA, Asien och även Sydeuropa fortfarande ärtillväxtmarknader. Försäljningsutvecklingen 1999 för tungalastbilar ser även ut att bli bättre än förväntat i både Europaoch USA, de två helt dominerande marknaderna för SMZ.

Vänder i år

Fjolåret blev ett mellanår för Zeteco. Resultatet föll med 25procent, beräknat på proformasiffror för 1997. 1999 har inlettsstarkt och orderingången ligger högre än i fjol. Därutöver haräven kostnadskostymen anpassats. Det handlar om reduceradlagerhållning och kortade ledtider inom affärsområde rikt- ochmätsystem och lätta fordon och en omstrukturering avproduktionen inom affärsområde lastbilspåbyggnader. Sammantagetinnebär detta att Affärsvärlden räknar med att resultatet i årvänder upp igen.

Aktien: Köp

Räkna inte med att Partek ska lägga ett bud på hela Zeteco. Ivarje fall inte i brådrasket. Partek brukar inte vara de som harbråttom. Dessutom betalar de dåligt. Ändå tycker vi att Zetecoär intressant på nuvarande kursnivå. P/e 13 och 12 räknat påårets respektive nästa års vinstprognos (Affärsvärldens) kantyckas högt i jämförelse med många andra mindre verkstadsaktier.Men Zeteco är ett riktigt kvalitetsbolag. Aktien har gått bra desenaste veckorna och vi tror att den ska fortsätta upp. Framförallt om börsen börjar fokusera på de mindre bolagen. Aktien ärett bra långsiktigt köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.