Börsplus portfölj: Nordea lyfte portföljen i september

September blev en bra börsmånad både för index och Börsplus portfölj. Bankerna fick en liten revansch vilket vi tackar extra för.
Börsplus portfölj: Nordea lyfte portföljen i september - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

 

Index var upp 3 procent under september vilket kanske är förvånande mot bakgrund av att det varit en hel del vinstvarningar och frågetecken för konjunkturen, särskilt i Europa och Tyskland. Men som vanligt lade Centralbankerna moteld med räntesänkningar, både från FED och ECB.

Börsplus portfölj gick upp med 3,7 procent och knaprade in lite på index som, inklusive utdelningar, är upp drygt 22 procent sedan årsskiftet. Portföljen har avancerat 20 procent under samma period.

Se Börsplus portfölj här

Månadens vinnare

  • Doro +18%
  • Nordea +14%
  • Contextvision +14%

I Doro kom det vi väntat på i form av ett nytt förvärv inom trygghetslarm. Bolaget i fråga är baserat i England, heter Invicta Telecare och omsätter motsvarande 77 Mkr. Förvärvet, som kostar 60 Mkr, är helt i linje med Doros strategi att växa tjänsteaffären och då gärna på den fragmenterade UK-marknaden.

I takt med att en större del av vinsterna kommer från dessa stabila abonnemangsaffärer, och mindre från volatil telefonförsäljning, borde väl Doro värderas upp från 7 gånger rörelsevinsten (2020E)?

Det är inte varje månad Nordea finns på listan över månadsvinnarna men september bjöd på en riktig revansch för de pressade bankerna. Vårt inköp av SEB i augusti blev riktigt lyckat. Exakt varför bank gick starkt har vi svårt att redogöra för men experterna talar om att det har med ECB att göra. Vår tes handlar mer om billiga oligopolvinster.

Hur som helst händer det en del i just Nordea. Ny VD blir Frank Vang-Jensen med förflutet som avpolletterad SHB-chef. För hårda nypor för de mäktiga kontorscheferna, är ett omdöme. Men i Nordea kan nog inga nypor vara för hårda och flera toppchefer har redan tvingats lämna.

Förväntningarna är höga på den kapitalmarknadsdag som går av stapeln i London 25 oktober. Där ska bland annat nya finansiella mål presenteras. En ny utdelningspolicy som i praktiken innebär en sänkning jämfört med den tidigare, finns också bland förhandstipsen.

Månadens förlorare

  • Storytel -4%
  • Cloetta -4%
  • Green Landsaping -3%

Vi noterar inga särskilt nyheter kring dessa aktier. Storytel gjorde ett förvärv i Finland. Vi noterar två insiderköp i Green Landscaping efter halvårsrapporten som skapat vissa frågetecken.

Transaktioner

  • Inköp av Traton. Stor lastbilstillverkare med Scania som kronjuvel. Väldigt billig aktie. Trots en del oroande tecken från branschen, som SAF Hollands vinstvarning, har den fått en okej start i portföljen.
  • Inköp av säljoptioner i H&M. Här tjänar vi pengar om aktien faller ned under 160 kr. Positionen har inte fått en kanonstart (-2%) men första riktiga testet kommer i övermorgon, torsdag (3/10) då bolaget lämnar sin rapport för tredje kvartalet.

Efter dessa inköp är portföljen i stort sett fullinvesterad för vad vi minns första gången sedan starten för drygt tre år sedan. Men det finns förvisso några poster som är av ”kassa-karaktär”. Moberg Pharma står till exempel i begrepp att dela ut 46,50 kr per aktie under hösten vilket fyller på vår kassa.

Bra bud och hårda bud

Det var en del annat som hände kring portföljbolagen. I Hembla köpte tyska Vonovia Blackstones storpost och ett budpliktsbud på 215 kr är att vänta. Aktien handlas till 215-215,50. Vi väntar och ser om det finns intresse från annat håll till högre kurser på minoritetens aktier. Hoppet är inte så stort om det, dock.

Akelius aviserade villkoren kring sin nyemission av nya D-aktier under månaden. Vi har preferensaktien i portföljen och hoppas lite i smyg på att fastighetsbolaget ska erbjuda pref-ägare att växla över till D-aktier som ratingmässigt är mer förmånliga för bolaget. Då med en liten premie som lockbete, vilket tidigare skett i Sagax och SBB.

Något sådant erbjudande kom nu inte i samband med emissionen i alla fall. Det lutar åt att Akelius kör hårda bud och löser in preferensaktien till 345 kr. Då ska man ändå få upplupen utdelning vilket vi får det till motiverar någon krona mer på aktiepriset (345 kr + 2/3 av en utdelning på 5 kr).

Nedsidan känns som noll och en liten chans till förmånlig konvertering till D finns kvar. Vi minns att Sagax emitterade D-aktier och först ett halvår senare lanserade sitt erbjudande om frivillig inlösen. Kanske upprepas historien? Vi hänger kvar i Akelius ett tag till även om posten är att se som kassa och potentiell finansiering av bättre idéer.

Ser vi framåt så verkar oktober bjuda på en del intressant. Moberg Pharma har träffat avtal för MOB-015 i Japan, viktig rapport från H&M, kapitalmarknadsdag i Nordea och så börjar rapporterna för tredje kvartalet rulla in.

Börsplus portfölj hittar du här.

 

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.