AFV: För tidigt att fyndköpa – vänta

Scandic föll tungt på en vinstvarning i förra veckan. Möjligheterna trumfas dock av risker framöver.
AFV: För tidigt att fyndköpa – vänta - scandic-700_binary_6850809.jpg

VÄNTA Hotellkedjan Scandic, som under det senaste decenniet har vässat sina anläggningar för att gnugga bort mellanklass-stämpeln från 1970-talets Esso Scandic-era, drämde i förra veckan till med en lika oväntad som saftig vinstvarning.

Överutbud på bolagets viktigaste marknad, Stockholm, där 1 700 hotellrum tillkommit under det senaste året, och högre administrativa kostnader är enligt bolaget några av orsakerna till att rörelsevinsten under det fjärde kvartalet föll, från 450 miljoner kronor under

2016 till 330 miljoner under motsvarande period 2017. Analytikerna hade väntat sig en rörelsevinst kring 480 miljoner kronor.

Marknadens dom blev hård. Kursen föll 20 procent till 88 kronor på två dagar. Avståndet till introduktionskursen 67 kronor, som nytillkomna aktieägare betalade i december 2015 i samband med hotellkedjans comeback på Stockholmsbörsen, är därmed inte stort.

Situationen är särskilt allvarlig eftersom Sverige – och Stockholm – är koncernens största och mest lönsamma marknad. Här drar kedjan in hälften av vinsten. Fjärde kvartalet är därtill normalt ett starkt kvartal i branschen och frågan är nu om vinstfallet är en engångshändelse eller om utvecklingen håller i sig in i 2018.

Aktien är billig. Men med Stockholm under press, och tendenser till liknande utveckling på andra håll, samt den tilltagande delningsekonomin där Scandic i värsta fall står inför en smäll av H&M-dimensioner blir rekommendationen att vänta tills krutröken skingras.

Detta är en kortversion av För tidigt att fyndköpa. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets