Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Börsraset kan leda till demokrati

2015-07-10 12:40
Foto: Congjun Xu/All over press

Flykten från kinesiska aktier kan leda till tunga politiska konsekvenser för kommunistpartiet, menar analytiker.

Enligt Charles Robertson, chefsanalytiker vid Renaissance Capital, har den senaste tidens börsfall i Kina, där Shanghai Composit sjunkit med nära 30 procent, drabbat landets medelklass, vilket på sikt kan underminera det styrande kommunistpartiet.

Samma saker som kineserna nu är missnöjda med, såsom korruption och miljöförstöring, är sådant som ledde till att Taiwan till slut utvekldes till en demokrati, menar Robertson och säger att han tror att de kinesiska myndigheterna inte vill ha ännu ett skäl för landets invånare att vara missnöjda med kommunistpartiet.

De kinesiska tillsynsmyndigheterna har tagit till drastiska åtgärder för att stoppa börsfallet, bland annat hindras större aktieägare från att dra ned på sina innehav de kommande sex månaderna. Åtgärderna har fått börserna att åter stiga, men volatiliteten på aktiemarknaden ökar risken för att den kinesiska ekonomin står inför en långsam avmattning, och den hotar även myndigheternas försök att skifta fokus i ekonomin från export till konsumtion. Under året har den kinesiska ekonomin vuxit med endast 7 procent, vilket är den lägsta takten sedan 2009.

-Tillväxt är en faktor i demokratiseringsprocessen. Om du får en negativ BNP-tillväxt så blir en politisk förändring från autokrati till demokrati mer trolig, säger Robertson.

Även Nicholas Spiro, chef för Spiro Sovereign Strategy, anser att börsfallet kan ha stora politiska implikationer.

- Börskaoset har gjort att förtroendet tagit skada, vilket väcker frågor angående myndigheternas engagemang att liberalisera finanssektorn och, vilket är ännu viktigare, deras förmåga att hantera inbromsningen i den kinesiska ekonomin, säger han till CNBC.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom