Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Credit Suisse: Bolidens resultatmiss säger mer om analytikerna än bolaget

2020-02-13 09:54
Foto: Fredrik Sandberg /TT, Johanna Norin/TT

Att gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat inte nådde upp till analytikernas snittförväntningar säger mer om analytikerna än om bolaget. Det menar Credit Suisse enligt en snabbkommentar efter torsdagsmorgonens rapport.

"Vi ser inga väsentliga problem i resultatet, men konsensusförväntningarna var helt enkelt för höga vad gäller resultat och utdelning", skriver bankens analytiker.

Att utdelningen stannade på 7 kronor per aktie, ned från 8:75 kronor för ett år sedan och klart lägre än den väntade totalutdelningen om 11 kronor, är helt i linje med bolagets utdelningspolicy, påminner Credit Suisse.

"Givet nettoskuldsättningen var förväntningarna för högt ställda", menar Credit Suisse och hänvisar till en nettoskuld vid årsskiftet om 5,5 miljarder kronor och därtill en efterbehandlingsskuld om drygt 2 miljarder kronor.

"Vi är inte säkra på varför så många analytiker räknade med en påfyllning i form av extra utdelning", skriver analytikern.

Läs mer: Boliden sänker utdelningen

I övrig konstaterar storbanken att Boliden har en bit kvar till full produktionstakt i Aitikgruvan, att metallhalterna var lägre än tidigare och att investeringar planerade för 2020 genomförts tidigare än beräknat.

Boliden handlades vid 9.20-tiden på torsdagen till 229:60 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med drygt 5 procent för dagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom