Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FN varnar för deltagande på nordkoreansk kryptomässa

2020-01-15 09:09
Foto: Kin Cheung/TT

FN varnar för att deltagande vid en kommande nordkoreansk bitcoinmässa kan utgöra sanktionsbrott, enligt en konfidentiell rapport som ska släppas av säkerhetsrådet senare i januari, rapporterar Reuters. Miljarder av överskott från Nordkoreas stölder av kryptovalutor uppges ha nyttjats för utveckling av massförstörelsevapen.

I augusti hävdade fristående FN-utredare att Nordkorea tjänade omkring 2 miljarder dollar genom sofistikerade och utbredda stölder av kryptovaluta från banker och kryptobörser, en siffra som presenterades tre månader efter den förra kryptokonferensen ägt rum i landet.

80 aktörer var representerade vid mässan varav en amerikansk deltagare redan har åtalats för brott mot sanktioner. Nästa konferens kommer äga rum 22-29 februari, enligt mässans hemsida, rapporterar Reuters.

Presentationer som hållits vid mässan och som FN:s utredare kommit över har innehållit bevis på att deltagare samlats för att dela med sig av handgrepp för hur kryptovaluta kan nyttjas för sanktionsbrott och penningtvätt, framgår av den rapport som Reuters fått tillgång till.

Konferensens hemsida informerar tydligt om att amerikaner är välkomna att delta och att pass inte kommer stämplas på väg in i Nordkorea och att det således inte kommer finnas några bevis för inresandet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom