Handelstvivel sänker börsen

Stockholmsbörsen tappade tvärt på måndagsförmiddagen efter rapporter om att Kina önskar ytterligare samtal för att jobba fram detaljer innan det "Fas 1-avtal" som USA:s president Donald Trump har talat om kan undertecknas av president Xi Jinping.

Börsen uppvisade riskflyende tendenser och handlade ned konjunkturkänsliga bolag.

Detaljerna i det muntliga avtalet i förra veckan uppgavs vara fortsatt oklara och beroende av att USA:s president Donald Trump även blåser av den tullhöjning som ska träda i kraft i december, utöver slopandet av den tullhöjning som skulle genomföras på tisdagen, enligt Bloombergs källor. Kinesiska medier har under helgen varit mer återhållsamma än Trumpadministrationen gällande avtalet, noterar nyhetsbyrån.

Vid 12.40-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,6 procent till nivån 1.644, med aktier för 5,8 miljarder kronor omsatta. På kontinenten sjönk DAX i Frankfurt, CAC40 i Paris och Londonbörsens FTSE 100 med 0,6-0,9 procent.

Bland storbolagen fanns flera konjunkturberoende bolag i botten. SSAB vände ned 3,5 procent, efter en stark utveckling i slutet av förra veckan. Volvos aktie var ned över 1,5 procent. Vitala produktionsanläggningar för dotterbolaget Mack Trucks i USA har drabbats av strejk.

Ytterligare bolag med exponering i tung industri och fordonssektor som noterade kurstapp på över 1,5 procent var Hexagon, 2,6 procent ned, samt Sandvik (-1,9 procent) och SKF (-1,6 procent).

Även bankaktier låg på klara minus både i Stockholm och ute i Europa efter ett köptryck för sektorn i fredags, som var orsakad av nyvunnen optmism i brexitprocessen. Nordea och Handelsbanken sjönk båda 1,8 procent, Swedbank 1,2 procent och SEB med 0,9 procent.

Förvaltningsöverdomstolen i den tyska delstaten Bayern har beslutat att chew bags-produkter från Swedish Match-ägda V2 Tobacco inte är tuggtobak. Därmed ska chew bags klassificeras som snus varpå produkten faller under EU:s snusförbud. Swedish Match-aktien handlades ned 2,0 procent.

I topp inom storbolagsindex befann sig H&M-aktien med plus 1,8 procent till drygt 204 kronor. Santander har höjt riktkursen från 196 till 232 kronor och upprepat köp. Även SCA, Ericsson och Getinge tillhörde den grupp inom OMXS30 som handlades upp.

Analyshusens rekommendationer satte avtryck i kurserna. Holmen steg 2,5 procent. Danske Bank Markets har höjt riktkursen från 220 till 265 kronor med rekommendationen köp upprepad. Aktien handlades till 251 kronor. MTG avancerade 2,3 procent. Handelsbanken Capital Markets har dragit upp sin rekommendation till köp.

Better Collective fick köpråd av Dagens Industri i måndagens tidning och aktien klättrade 4,8 procent.

Börsveckans köpråd för Kopparbergs och Björn Borg fick också genomslag och aktierna steg 5,3 procent respektive 3,4 procent.

Kylgrossisten Beijer Refs aktie steg 4,4 procent efter att Cliens småbolagsförvaltare Carl Sundblad beskrivit aktien som “sitt bästa innehav” i en intervju med DI.

“De kommer nog ha en lysande marknad under många år framöver när en stor del av världens kylanläggningar kommer bytas ut”, sade han.

Garo har tecknat ett treårigt samarbetsavtal med OKQ8 avseende Garos produkter för elbilsladdning. Produkterna ska användas i OKQ8s helhetskoncept inom laddning av elbilar. Aktien steg 5,8 procent.

Net Ent gick svagt, aktien var ned 4,5 procent utan några uppenbara nyheter.

På måndagen är det helgdag i USA, Columbus Day. USA-börserna är öppna, men räntemarknaden stängd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.