Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här är veckans snackisar

2020-02-21 14:46

Under veckan som gick låg fokus på inflationssiffror under förväntan, men även flertalet rapporterande bolag, förvärv och en vinstvarning har präglat veckans nyhetsflöde.

Veckan inleddes med att First North-listade Footway lade ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Sportamore om att förvärva samtliga aktier i e-handelsbolaget. såväl Sportamore som Footway belönades med rejäla uppgångar under måndagen.

Under tisdagen vinstvarnade affiliatebolaget Catena Media. Aktien rasade efter beskedet, men aktien rekylerade efter rapporten på torsdagens rapport och flertalet analytiker ser potential i aktien och manar till köp.

Under onsdagen kom inflationssiffrorna för januari, som visade sig lägre än väntat. Kronan föll, Nordeas chefsanalytiker kallade siffrorna för en kalldusch och Danske anser att marknaden bör prisa in en högre sannolikhet för räntesänkningar.

Även Embracer fick mycket uppmärksamhet under onsdagen. Gamingbolaget redovisade en stark rapport för tredje kvartalet. Dessutom förvärvar gamingbolaget tillgångarna i den amerikanska spelutvecklaren Saber Interactive. Aktien steg 7 procent på börsen och återtog därmed det ras som förorsakades av en analytikerkapning två veckor tidigare.

Elektas rapport på torsdagen mottogs på motsatt sätt av marknaden. Strålterapibolagets orderingång kom in under förväntan och aktien backade med över 7 procent för dagen. Såväl SEB som Nordea har dock uttryckt optimism kring bolaget och har rekommendationen köp på aktien. Pareto sänker emellertid aktien till behåll.

Bränslecellsbolaget Powercell inledde veckan starkt, men sjönk sedan rejält under torsdagen. Utvecklingen i aktien var omsättningsmässigt rekordhög under hela dagen, och kursen dök från en toppnotering på 344 kronor till 270 kronor. Såväl bolagets ir-chef och analytiker ställde sig frågande till rörelsen, men det tyska börsmagasinet Der Aktionär pekade mot hög värdering och betydande fallhöjd i Powercell under dagen.

Fokus låg även på aktien under fredagen, då det var den mest omsatta på Stockholmbörsen när den svängde mellan uppgång och nedgång.

Powercell har tidigare under 2020 varit en riktig raket och har ungefär fördubblat sitt börsvärde. Kursuppgången har varit särskilt starkt under de två senaste veckorna.

Train Alliance, ett anläggningsbolag åt järnvägsnära verksamheter, gjorde under torsdagen debut på First North. Avslut gjordes inledningsvis mellan kurserna 58 och 65 kronor per aktie, vilket innebar uppgångar på 16 till 30 procent jämfört med teckningskursen på 50 kronor.

Under torsdagen var även Oscar Properties rapport i fokus. Bostadsutvecklaren rapporterade en visnst efter skatt, men varken sålde, bokade eller produktionsstartade någon lägenhet under det fjärde kvartalet.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom