Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ingves varning till bitcoin-investerarna

2017-12-08 10:50
Stefan Ingves. Foto: REX/IBL, Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

Riksbankschefen Stefan Ingves säger att det är fel att kalla bitcoin för en kryptovaluta.

I en intervju med CNBC får Riksbankschefen Stefan Ingves frågan om det finns någon oro för att den finansiella stabiliteten kan påverkas av kryptovalutor, såsom bitcoin.

– Jag tycker att det är fel att kalla den (bitcoin, reds anm) för en kryptovaluta, det är en krypto-någonting /…/ I det närmaste en kryptotillgång, men definitivt inte en kryptovaluta, säger han.

Enligt Stefan Ingves är det riskfyllt att investera i bitcoin och liknande instrument. Han varnar dessutom investerare för hög volatilitet och en avsaknad av stöd från centralbanker.

– När du tittar på vad som har hänt tidigare när det kommer till denna typ av höjder, oavsett om det är tulpanlökar eller något annat, så är oddsen emot de som faktiskt tror att detta är framtiden, säger Stefan Ingves.

Ingves är varken först med att likna bitcoin vid digitala tulpanlökar eller att påtala att bitcoin inte är en kryptovaluta. Bland annat har franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau varnat för att bitcoin är en spekulativ tillgång.

Under fredagsmorgonen handlas bitcoin runt 16 000-dollarstrecket, efter kraftiga prissvängningar de senaste dagarna.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom