Moodys ser ljusare på italienska banker

Moodys har höjt utsikten för det italienska banksystemet till stabil från negativ, med förväntningar om att andelen problemlån kommer fortsätta att gå ned i närtid, skriver kreditrankningsföretaget.
Moodys ser ljusare på italienska banker - moodys-affarsvarlden-700-394_binary_6810282.gif

De italienska bankernas finansieringsbekymmer kommer förbättras och deras kapitalstruktur stabiliseras, skriver Moodys i en rapport som publicerades på onsdagen.

“Vi förväntar oss att de italienska bankernas problemlån kommer falla för det femte året i rad”, säger kreditanalytikern Fabio Ianno.

Andelen problemlån på runt 8 procent är dock mer än det dubbla för snittnivån i EU-banker, som ligger på 3 procent enligt statistik från Europeiska bankmyndigheten EBA.

“Vi tar också i aktning att vår prognos för Italiens BNP redogör för en svag tillväxt och vår stabila utsikt för italienska staten”, säger Fabio Ianno.

Italiens banker ser ut att ha en stabil eller måttligt högre lönsamhet under 2019 och 2020 tack vara kostnader för kapital, lägre riskkostnader och högre effektivitet från ett flertal större omstruktureringsinitiativ. Kapitalstrukturerna ser ut att kunna fortsätta vara stabila, med nästan alla låneinstitut rapporterande bekväma buffertar klart över nivåer som bestämts av myndigheterna.

“Vinstgenereringen är dock fortsatt svag på grund av höga låneförluster och höga verksamhetskostnader”, skriver Moodys.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.