Närsynt börs ger köpläge

ANALYS De kommersiella värdena kring eyetracking växer snabbt. Som världens starkaste renodlade börsbolag inom tekniken ges Tobii betalt för sina två vinstben. Börsen skänker då bort värdefulla men osäkra gratisbiljetter till massmarknader.
Närsynt börs ger köpläge - TobiiPro_Glasses_21-002_binary_6977160.jpg

KÖP Genom att läsa av användarens blick kan eyetracking, ögonspårning på svenska, redan delvis göra data av våra sinnesintryck, reaktioner och humörstämningar, objektivt och i realtid. Det ger underlag till beteendeanalys och kan också möjliggöra användargränssnitt som samspelar mer naturligt med mänskliga sinnen.

Med optiska sensorer, algoritmer, system och applikationer är svenska Tobii ett pure play för den som vill ha exponering mot tekniken. Grundartrion, där vd Henrik Eskilsson är den som är kvar i operativ ledningsroll i dag, började bolagsresan redan år 2001. Få har överhuvudtaget sysslat med eyetracking så länge, och inga andra börsbolag globalt har ännu uppnått liknande kommersiella framgångar genom renodlat fokus på eyetracking. Senaste aktieråd från Affärsvärlden var i nummer 42/2018, då aktien på dryga 38 kronor i analyskurs fick en köpstämpel högt upp på både risk- och potentialskalan. Efter uppgång till som högst dryga 46 kronor nu i somras fick rådet häromveckan en sval ettårsstängning med 10 procents kurstapp till dryga 34 kronor. Nu är kursen 36 kronor.

Ur Affärsvärldens perspektiv kan Tobii mer än väl motivera dagens börsvärde via sina två välpositionerade och snabbväxande redan lönsamma ben, Tobii Dynavox inom kommunikationshjälpmedel och Tobii Pro inom beteendeforskning och konsumentundersökningar.

Börsen vill därmed inte betala för potentialen i det tredje affärsområdet, Tobii Tech, med framtidsoptioner mot massmarknader och nya nischer. Affärsvärlden ser därför utmärkt läge att fortsätta ladda portföljen med gratisbiljetter på bästa parkett till eyetrackingens uppskalning.

Det här är en sammanfattning av analysen Närsynt börs missar massmarknad. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Lyssningstips: Affärsvärldens tidigare intervju med Tobiis vd och medgrundare Henrik Eskilsson i podcasten Affärsvärlden, från maj i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience