Plusöppning väntas på börsen

Stockholmsbörsens onsdagshandel väntas gå en lugn start till mötes efter en relativt nyhetsfattig morgon.
Plusöppning väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

USA-börserna stängde kring nollstrecket på tisdagen, där Apples lanseringsevent för nya Iphone stod högt på agendan. Netflix och streamingutmanaren Roku föll sedan Apple kommunicerat priser på sin egen streamingtjänst, något som även kan tänkas påverka Viaplay-ägaren Nent. Flera av teknologitillverkarens leverantörer har stigit i Asien under morgonen, där börserna var med i Kina medan Japan och Hongkong handlades upp.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekade på ökningar på mellan 0,4 och 0,5 procent upp. I Stockholm indikerades en mer dämpad inledning kring 0,2 procent upp för storbolagsindex.

Det senaste kring handelskonflikten är kinesiska finansdepartementets besked om att majs, sojabönor och fläsk inte finns med på listan över de första undantagen från tullar på amerikansk import.

Stockholmsbörsens bankrally fortsatte på tisdagen, trots krontapp på morgonens svaga inflationsdata, som tycktes vägas upp av hopp om för bankerna gynnsamma stimulansåtgärder vid ECB:s penningpolitiska besked på torsdag.

I sektorn föll Swedbank på tisdagen tillbaka i den negativa nyhetsrapporteringen om penningtvätt, med avslöjanden i DI och SvD om att en intern rapport ska ha mörkats för Finansinspektionen (FI) genom att den tidigare ledningen ägnat sig åt manipulation av interna dokument. Enligt SvD:s uppgiftslämnare är Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM), i det här läget inte övertygad om äktheten i de så kallade Grimstad-rapporterna som lämnats till EBM och FI. Aktien hade vid stängning hämtat sig till över 1 procents ökning för dagen.

I nyhetsflödet har spanska Inditex, som är en av H&M:s konkurrenter med klädkedjan Zara, redovisat både resultat och omsättning i linje med förväntningarna, enligt Infront Datas analytikersnitt. Prognosen om jämförbar försäljningstillväxt på 4-6 procent 2019/2020 upprepades.

På rekommendationsfronten har Citi höjt Astra Zenecas riktkurs med 43 procent till 100 pund, från tidigare 70 pund, enligt Bloomberg. Marknaden underskattar potentialen i flera preparat i bolagets portfölj, enligt banken, som särskilt vill peka på cancerläkemedlet Tagrisso, Calquence och Lynparza. Den nya riktkursen motsvarar nästan 1.200 kronor för den Stockholmsnoterade aktien, att jämföra med stängningskursen 827:50 kronor på tisdagen. Hittills i år är aktien upp 23 procent i Stockholm.

Pareto Securities har höjt sin rekommendation för Thule till köp från behåll. Riktkursen 220 kronor kvarstår. Aktien stängde på kursnivån 190:80 kronor på tisdagen.

På råvarumarknaden fortsatte oljepriserna upp omkring 1 procent, med stöd av uttalanden från Saudiarabiens nytillträdde energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, som indikerat fortsatta produktionssänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.