Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Politiker ifrågasätter Danske-vd:ns ABN Amro-bakgrund

2019-09-30 09:46
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Danske Banks nya vd, Chris Vogelzang, tillsattes som ersättare för Thomas Borgen, som fick avgå i spåren av en gigantisk penningtvättsskandal. Förra veckans besked om att Chris Vogelzangs tidigare arbetsgivare ABN Amro har varit involverade i penningtvätt har nu fått politiker att begära förnyad granskning av den nye vd:n, enligt Bloomberg.

Chris Vogelzang var chef över nederländska ABN Amros kontorsbankavdelning fram till tidigt 2017, just den avdelning kring vilken åklagare i förra veckan öppnade en utredning om misstänkt penningtvätt.

"Det är besvärande. Jag vill uppmana Danske Bank och Finanstilsynet att göra ett omtag av pappersarbetet för att försäkra sig om att han är rätt man för jobbet", sade Orla Hav, representant för regeringspartiet Socialdemokraterna i danska riksdagens handelskommitté med uppdraget att överse banklagstiftning.

Chris Vogelzang uppgav i ett mejlsvar till nyhetsbyrån att han "naturligtvis inte har något behov av att kommentera en bank jag inte jobbat för på tre år", men hävdade sig inte ha någon vetskap om de problem som gjorts gällande rörande ABN Amro.

ABN Amros börskurs har fallit med omkring 10 procent efter beskedet att banken är föremål för en utredning med koppling till lagar rörande förhindrande av penningtvätt och terrorismfinansiering.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom