Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så många miljarder har Tyskland tjänat på Grekland

2015-08-12 12:34

Forskare vid tyska Halle Institute for Economic Research (IWH) har räknat ut att Tyskland tjänat hundratals miljarder kronor på krisen i Grekland.

Den nya studien Germanys benefit from the Greek crisis publicerades den 10 augusti 2015 och visar att Tyskland tjänat över 100 miljarder euro, drygt 960 miljarder svenska kronor, på Greklandskrisen de senaste fem åren. Pengarna har Tyskland sparat genom lägre räntekostnader som uppstått när investerare sökt ”säkra hamnar” i tyska statspapper. Enligt studien är detta den främsta orsaken till Tysklands välbalanserade ekonomi.

”Besparingarna överträffar kostnaderna för krisen - även om Grekland skulle ställa in betalningarna på hela skuldbördan”, står det i forskningsrapporten.

Enligt studien har räntan på tyska statspapper fallit varje gång som media publicerat negativa nyheter om Grekland och rörelsen har varit den rakt motsatta vid positiva nyheter.

Sammanlagt har räntan på tyska statspapper fallit med 300 baspunkter bara på grund av Greklandskrisen, visar studien. IWH har försökt beräkna den faktiska vinsten på räntefallet med hjälp av den så kallade Taylor rule.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom