Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stockholmsbörsen vänder till nedgång

2019-08-12 12:54
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsens initiala uppgång på måndagen kom av sig och vid lunchtid noterades index strax under nollstrecket.

Parallellt med indexutvecklingen kom rapporter om en eskalering i Hongkong där flygplatsen har ställt in alla flagningar.

ABB höll i sin plats i toppen på storbolagslistan sedan Sandvikschefen Björn Rosengren utsetts till ny vd för ABB. Sandvik noterades å andra sidan i botten av OMXS30.

Oljepriset föll tillbaka något samtidigt som de europeiska räntorna backade på bred front. Både kronan och euron försvagades mot dollarn.

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,1 procent till nivån 1.530. Aktier för 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa tappade tyska DAX-indexet 0,2 procent medan franska CAC40 var ned 0,5 procent.

I helgen bekräftades det att Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB, något som tidigare spekulerats om.

Björn Rosengren kommer inta sin roll på ABB under det första kvartalet nästa år och har åtagit sig att stanna på vd-posten i åtminstone fem år, enligt vad ABB:s styrelseordförande Peter Voser uppgav på en presskonferens.

"Efter en noggrann rekryteringsprocess är styrelsen övertygad om att Björn Rosengren är den bästa kandidaten för rollen. Han förstår hur man etablerar framgångsrika decentraliserade organisationer", motiverade styrelsen i ABB sitt vd-val.

ABB lyfte 4,2 procent efter beskedet samtidigt som Sandvik backade 2 procent.

Saabs vd Håkan Buskhe ska också lämna sin post och det under februari 2020. Saab handlades ned 1,4 procent.

Bland övriga vinnare inom OMXS30 märktes Alfa Laval, Astra Zeneca och Hexagon som steg mellan 0,3 och 0,7 procent. På andra sidan index återfanns SSAB, SCA och Swedbank med nedgångar runt 0,8 till 1,1 procent.

Utanför storbolagsindexet sattes Lundin Gold ned 3,2 procent. Bolaget redovisade en nettoförlust om 30,8 miljoner dollar för det andra kvartalet (+19,7). Arbetet med gruvan Fruta del Norte i Ecuador går enligt plan och följer budget, bolaget upprepade att första guldet från gruvan är att vänta i det fjärde kvartalet i år.

Africa Oil steg å andra sidan 4,2 procent efter nyheten att partnern Tullow Oil gjort ett "betydande" oljefynd utanför Guyana i ett projekt där Africa Oil har en mindre ägarandel (indirekt cirka 3 procent).

Savo-Solar klättrade 25 procent sedan det finländska solvärmebolaget fått en order värd 3,8 miljoner euro i Frankrike. Storleken på systemet överstiger 14.000 kvadratmeter och är det största för Savosolar hittills.

Evolution Gaming var ned 1,8 procent, vilket innebär den elfte dagen i följd med fallande kurs. Anställda på Evolution Gaming i Tblisi i Georgien gick ut i strejk under några dagar i förra veckan som en protest mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Enligt bolagets finanschef Jacob Kaplan har strejken inte påverkat leveranskapaciteten till kunder.

Endomines tappade 1,4 procent till 5:72 kronor sedan Evli i en analys sagt att guldbrytarens nuvarande värdering inte reflekterar den höga osäkerheten rörande bolagets produktion. Evli återupptog samtidigt bevakning av aktien med rekommendationen sälj och riktkursen 4:40 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom