Svagt halvår för Heineken

Bryggerijätten Heineken tappar på börsen i Amsterdam sedan resultattillväxten under årets första halvår varit den svagaste på sex år.

Rörelseresultatet växte endast 0,3 procent mot fjolårets första halvår, lägre än aktieanalytikersnittet, trots att intäktstillväxten var starkare än förväntat. Högre kostnader för råvaror och transport gör det svårt för Heineken att stärka resultatet trots en högre omsättning, skriver Bloomberg News.

Bolaget lyfter även fram att investeringar i e-handel och teknik tyngde resultatet. Helårsprognosen om en rörelsevinstökning i medelhögt ensiffrigt tal upprepades.

Deutsche Bank noterar att rörelseresultatet ”påverkades av kostnadsinflation”, men investmentbanken framhåller att detta verkar nära vad Heineken guidat för under inledningen av året. Likaså är det ”liknande” vad sektorkollegan Inbev upplever, fortsätter Deutsche Bank.

”Utsikterna för helårsvinsten upprepas dock”, skriver Deutsche Bank som samtidigt påpekar att den organiska vinsttillväxten måste nå upp mot 10 procent under det andra halvåret, mot svåra jämförelsetal, för att nå upp till konsensusförväntan om drygt 5 procents helårstillväxt.

RBC noterar att Heineken måste ”göra mycket” under det andra halvåret för att stärka den organiska vinsttillväxten från det första halvårets 0,3 procent.

”Det verkar inte ha varit något särskilt som gjorde det första halvåret så svagt, det är bara inte särskilt bra särskilt inte i skenet av att flera konsumentvarubolag levererat i linje och Inbev över konsensusförväntan”, fortsätter RBC.

Inte heller Morgan Stanley räknar med att intäktstillväxten kan accelerera tillräckligt för att leverera 10 procents organisk vinsttillväxt mot tuffa jämförelsetal.

Heineken tappar drygt 5 procent i Amsterdam medan Inbev, som redan halvårsrapporterat, är svagt upp i Bryssel. Inom sektorn tappar den danska bryggaren Carlsberg, som släpper halvårssiffror i mitten av augusti, runt 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco