Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagens handel på plus. Talet av USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen om Mellanösternläget tycks ha lugnat marknadens oro för en eskalering av konflikten.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Börserna i New York inledde onsdagen med avvaktande rörelser efter den iranska attacken på amerikanska militärbaser i Irak men stämningen förbättrades efter Donald Trumps tal och vid börsstängning i USA noterades tydliga plus.

Asienbörserna fortsatte med breda uppgångar på torsdagen. Oljepriset föll kraftigt under onsdagskvällen och har visat begränsade rörelser på torsdagsmorgonen.

Även börsterminerna i Europa låg i positivt territorium inför torsdagens handelsstart. Vid 8.30-tiden hade terminen för tyska DAX-index stigit 0,9 procent och för Parisbörsens CAC40 med 0,6 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning uppåt på 0,6 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna noterades på plus under morgonen svensk tid.

På temat handelskonflikten mellan USA och Kina kommer Kinas vice premiärminister Liu He att åka till Washington den 13-15 januari för att underteckna “fas ett”-handelsavtalet med USA, enligt företrädare för Kina skriver Bloomberg News.

Bland torsdagsmorgonens bolagsnyheter har Storytel meddelat streamingintäkter och abonnenter för fjärde kvartalet. Ljudboksföretaget hade i genomsnitt 1.083.400 betalande abonnenter i fjärde kvartalet och överträffade därmed sin prognos.

H&M:s konkurrent Uniqlos ägare, Fast Retailing, sänker prognosen för det brutna räkenskapsåret 2019/2020, som avslutas den sista augusti, med cirka 11 procent, framgår av delårsrapporten för första kvartalet. Fast Retailings försäljning har drabbats av försvagning i Hongkong och Sydkorea.

 

Ur rekommendationsflödet:

 

* Goldman Sachs sänker sin rekommendation för Essity till sälj från tidigare neutral. Riktkursen dras samtidigt ned till 270 kronor från 330 kronor.

* Deutsche Bank drar ned sin rekommendation för Boliden till behåll från tidigare köp. Riktkursen justeras samtidigt ned till 260 kronor från 270 kronor.

* Barclays höjer Enquests aktie till övervikt från undervikt. Riktkursen ökad samtidigt till 4:96 kronor.

* Pareto Securities sänker sin rekommendation för Dometic till behåll från köp. Riktkursen är fortsatt 100 kronor.

På torsdagens fortsatta börsagenda finns trafiksiffror från SAS klockan 11.00.

 

Makroagenda

 

* Tyskland: VDMA maskinorder november kl 10.00

* EMU: arbetslöshet november kl 11.00

* USA: Challenger varselstatistik december kl 13.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.