Allt fler har svårt att köpa egen bostad: ”Trenden är oroväckande”

De höga bostadspriserna har stängt dörren in till bostadsmarknaden för många hushåll. Men äldre personer som bott länge i sitt hus goda möjligheter på bostadsmarknaden. Det visar Swedbank Boindex för det andra kvartalet 2021.
Bostad, priser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Swedbanks Boindex, som mäter hushållens köpkraft avseende bostäder, låg kvar på på 110 under andra kvartalet. Indexet visar att hushållen i genomsnitt behöver använda 27% av sin disponibla inkomst för boendeutgifter när de köper en bostad.

Senaste gången Boindex för riket låg på dessa låga nivåer var i början på 2017. Skulle indexet falla under 100 skulle hushållen behöva lägga över 30% av sin disponibla inkomst på boendet, en nivå som historiskt visat sig vara kritisk för prisutvecklingen på bostäder.

Boindex för småhus sjönk från 109 till 108 samtidigt som Boindex för bostadsrätter steg från 115 till 116. Medianpriserna steg med 2% för småhus och med 1% för bostadsrätter, vilket resulterade i ökade bolånekostnader.

Samtidigt varierar möjligheten att köpa en bostad stort beroende på familjesituation och bostadsort. I 41 av de 43 kommuner som ingår i indexet behöver ensamstående med barn idag lägga mer än 30% av sin disponibla inkomst på boendet.

Swedbank skriver att de höga bostadspriserna gör att kravet om en extra procents amortering blir aktuellt för allt fler.

”Trenden är oroväckande. Tidigare var det framför allt unga förstagångsköpare och ensamstående med barn i Stockholm som hade svårt att ha råd att köpa en bostad. Nu ser vi att samma sak händer även i övriga landet, och dessutom för fler grupper. Fortsätter utvecklingen riskerar vissa grupper att inte längre kunna köpa en bostad”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Vinnare på bostadsmarknaden

Men de höga bostadspriserna har också skapat en tudelad bostadsmarknad. Vinnarna på bostadsmarknaden är de som sedan tidigare äger en bostad och har kunnat dra nytta av den kraftiga prisuppgången.

Äldre småhusägare som bott länge i sitt hus har exempelvis goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt.

”En av de få grupperna på bostadsmarknaden med goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt är äldre som bott i sitt småhus länge. Har de dessutom amorterat på bolånet, skött underhållet av villan och utnyttjar möjligheten till uppskov med att betala reavinstskatten så finns det goda förutsättningar att slippa bolån och sänka sina boendekostnader med flera tusenlappar i månaden”, säger Arturo Arques.