Bostadpriserna backar – igen: ”Blir inga prisökningar under 2023”

Bostadspriserna fortsatte ner under december och har nu tappat 15% sedan vårens toppnoteringar. Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling väntar sig inga prisökningar under 2023. "Tidigast under 2024", säger han.
Bostadpriserna backar – igen: ”Blir inga prisökningar under 2023” - SÄLJA BOSTADSRÄTT
Det blir inga prisökningar på bostadsmarknaden under 2023 tror Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling. Foto: TT / Kristofer Hedlund

Bostadsmarknaden 2022 avslutades i moll. Decembersiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i såväl Stockholm som Malmö landar på -1%, medan bostadsrätterna i Göteborg backar 2%.

På villasidan är det också minussiffror för årets sista månad. Villorna i Storstockholm backar 2% medan facit för både Göteborg och Malmö är -3%.

Hans Flink Svensk Mäklarstatistik
Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

På riksnivå har villapriserna backat 15% och bostadsrätterna 14% sedan toppen i mars/april 2022. Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, säger att priserna på bostadsrätter i riket nu ligger på samma nivå som i januari 2020 medan villapriserna ligger 12% över priserna som rådde då.

”Antalet försäljningar har varit betydligt lägre under 2022 jämfört med rekordåren 2020 och 2021. Jämför vi med 2019, som får anses vara ett normalår, var antalet sålda bostäder -3% färre”, säger han.

Från säljarens till köparens marknad

Erik Wikander, VD på Svensk Fastighetsförmedling, sammanfattar 2022 som året då bostadsmarknaden gick från säljarens till köparens marknad.

”Förutsättningarna för att 2023 kommer ge oss en stabilare bostadsmarknad är stora, men vi är inte riktigt där än. Med en förväntad räntehöjning i februari, och en fallande inflation under årets första månader kommer tilltron till marknaden att öka framöver”, säger han.

Erik Wikander förväntar sig inga prisökningar under 2023 och hänvisar till världsläget med bland annat fortsatt hög inflation, höga energipriser och kraftigt ökade räntenivåer.

”Tidigast under 2024, i takt med en förbättrad ekonomi i samhället, kan vi se att priserna kan börjar stiga”, säger han.

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket -1% – 2% – 9% 38 909
Centrala Stockholm – 1% – 2% – 10% 98 753
Centrala Göteborg – 2% – 7% – 13% 557 967
Centrala Malmö -1% -4% -7% 36 767
Källa: Svensk Mäklarstatistik

Bostadsrättspriserna var förhållandevis stabila under december månad och backade 1-2%.

Villor 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr)
Riket – 3% – 8% – 10% 3 304 000
Stor-Stockholm – 2% – 6% – 12% 6 340 000
Stor-Göteborg – 3% – 7% – 13% 5 140 000
Stor-Malmö – 3% – 7% – 13% 4 089 000
Källa: Svensk Mäklarstatistik
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

Villamarknaden uppvisade ett kraftigare prisfall.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, tycker att den kraftiga nedgången bland villorna är vad som sticker ut i statistiken.

”Det hänger ihop med de höga elpriserna som blir påtagligt för många villaägare nu under vintern. Störst nedgång kan vi se i södra Sverige, där elpriserna är högst, och på dyrare orter”, säger han.

Prisras på över 30%

Men prisutvecklingen spretar beroende på var i landet man befinner sig.

”Vi ser stora lokala avvikelser då det är mycket mer än generella faktorer som påverkar prisutvecklingen. Inte helt oväntat hittar vi den mest stabila villamarknaden i Norr- och Västerbotten, där satsningar från näringslivet skapar ett högre efterfrågetryck”, säger Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg.

På villasidan står Gotlands län (-13,9%) och Värmland (-12,6%) för den sämsta utvecklingen de tre senaste månaderna jämfört med kvartalet innan. På kommunnivå är det Nässjö som kniper bottenplatsen med en prisutveckling på -22,3% under samma tidsperiod.

För bostadsrätter är det priserna i Blekinge län som har rasat mest under den senaste tremånadersperioden jämfört med kvartalet innan, där utvecklingen är -24,4% . På kommunnivå är Karlskoga värst med en nedgång på hela 30,8% under samma period.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet