Fortsatt het bostadsmarknad – men inbromsningen kan vara nära

I maj månad fortsatte både villor och bostadsrätter att öka i pris, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Samtidigt tror allt fler att rallyt snart kan börja bromsa in.
Bostad, huspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Villapriserna steg med 2% i maj samtidigt som bostadsrättspriserna steg med 1%. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna står nu 20% högre än för ett år sedan och bostadsrättspriserna står 13% högre.

I Stor-Stockholm steg villapriserna med 2, medan priserna på bostadsrätter var oförändrade. I Stor-Malmö steg villapriserna med 1% och bostadsrättspriserna med 2%. När det kommer till Stor-Göteborg steg villapriserna med 2% och bostadsrättspriserna med 1%.

”Det fortsätter vara ett extremt tryck med korta säljtider och budgivningar som ofta går heta. Men frågan är hur mycket mer priserna kan stiga då hushållens inkomster inte har hängt med i uppgångarna. För varje vecka som går med ökande priser blir det färre och färre som har råd att köpa. Jag tror det bara är en tidsfråga innan säljarna får känna på motstånd”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

Bjurfors Skånes VD Mattias Larsson tror inte heller att priserna kan fortsätta upp hur länge som helst.

”I Malmöområdet får man fortfarande mycket mer bostad för pengarna jämfört med i Stockholm och Göteborg så vi har definitivt inte nått ett ekonomiskt tak. Men bostadspriser påverkas också av psykologiska faktorer och här tror jag snart att det kan börja växa fram ett motstånd hos köparna”, säger han.

Erik Olsson Bostadsindex, som publicerades för ett par veckor sedan, visar också att visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna har minskat. Indexet ligger dock fortfarande på en hög nivå. SEB:s Boprisindikator minskade i juni också för första gången på fem månader.